Na hlavný obsah

EÚ dosiaľ poskytla Ukrajine vojenskú pomoc za 1,5 miliardy eur

Michel a Zelenskyj hovorili aj o sankciách.

EÚ dosiaľ poskytla Ukrajine vojenskú pomoc za 1,5 miliardy eur
Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel na Ukrajine. Foto: ČTK/ZUMA/Pignatelli/EUC

Európska únia doteraz poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur. Oznámil to v stredu (20. 4.) predseda Európskej rady Charles Michel po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters.

Michel informoval o svojom príchode do ukrajinskej metropoly na twitteri. Cieľom jeho návštevy je vyjadriť solidaritu s Ukrajinou v súvislosti s ruskou inváziou. Zelenskyj na zase uviedol, že s Michelom hovorili o ďalších protiruských sankciách, obrane a finančnej pomoci.

Zelenskyj a Michel preberali dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie o budúcom členstve Ukrajiny v Únii. Ukrajina nedávno vyplnila dokument. Zelenskyj poznamenal, že členstvo Ukrajiny v EÚ je prioritou. Ukrajinský prezident tiež opätovne vyzval Brusel, aby na Moskvu uvalil ďalšie sankcie.

Michel povedal, že „dvadsaťsedmička“ urobí „všetko pre to, aby Ukrajina vyhrala vojnu“. Po príchode do krajiny na twitteri napísal, že sa nachádza v „srdci slobodnej a demokratickej Európy“.

Michel tiež navštívil Boroďanku, kde sa obyvatelia mesta podľa ukrajinských úradov stali obeťami masakrov spáchaných Rusmi. Vyhlásil, že „história nezabudne na vojnové zločiny“.

Ukrajinu už skôr navštívili ďalší vrcholní predstavitelia EÚ vrátane šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. Do ukrajinskej metropoly od začiatku invázie 24. februára pricestovalo viacero európskych politikov. Medzi nimi aj premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet