Na hlavný obsah

EÚ pripravuje zákaz dovozu ruskej ropy, Macron to podporuje

Uviedol to francúzsky minister financií.

EÚ pripravuje zákaz dovozu ruskej ropy, Macron to podporuje
Ilustračné foto - ropný vrt. Foto: TASR/AP

Európska únia pripravuje embargo na dovoz ropy z Ruska a Francúzsko sa snaží presvedčiť váhajúce krajiny, aby ho podporili. Rozhlasovej stanici Europe 1 to v utorok (19. 4.) povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Podľa neho je zastavenie dodávok ruskej ropy nevyhnutnosťou, ak Európa myslí svoju podporu Ukrajine vážne a chce priškrtiť príjmy, z ktorých Rusko financuje vojnu.

„Keď vidíte, čo sa deje na Donbase, tak je viac ako kedykoľvek predtým nevyhnutné zastaviť dovoz ropy z Ruska. Pracujeme na tom, prezident (Emmanuel Macron) to otvorene hovorí už niekoľko týždňov,“ povedal Le Maire.

„Ak chceme ochrániť Ukrajincov, tak musíme zastaviť financovanie vojny Vladimira Putina zahraničnou menou získanou predajom ruskej ropy. To, že (embargo) doteraz neplatí, nie je preto, že by ho nechcelo Francúzsko, ale preto, že niektorí európski partneri stále váhajú,“ dodal minister.

Nejednotný postoj

Začiatkom apríla EÚ schválila zákaz dovozu ruského uhlia, ktorý má začať platiť od augusta. Vývoz uhlia do únijných krajín predstavuje pre Rusko príjem štyroch miliárd eur ročne. Oveľa citeľnejšie by Putinov režim zasiahlo ukončenie dovozu ropy a plynu.

Proti úplnému zastaveniu dodávok ruských fosílnych palív však existuje v EÚ hlasná opozícia. Embargo presadzujú hlavne pobaltské krajiny, Poľsko a ďalšie postkomunistické štáty či Francúzsko a Írsko.

Nemecko, Rakúsko alebo Maďarsko sa však obávajú údajne ničivých dosahov na ich vlastnú ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet