Na hlavný obsah

EÚ a Ukrajina vytvoria po masakre v Buči vyšetrovací tím

Von der Leyenová vyjadrila Zelenskému úprimnú sústrasť.

EÚ a Ukrajina vytvoria po masakre v Buči vyšetrovací tím
Pes pije vodu z mláky pri zničených ruských tankoch v ukrajinskom meste Buča - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie.

V pondelok (4. 4.) poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Hovorí o otrasných záberoch

Šéfka exekutívy EÚ spresnila, že so Zelenským hovorila o „strašných vraždách“. Tie odhalili v meste Buča a v iných lokalitách, z ktorých sa nedávno stiahli ruské jednotky.

„Vyjadrila som mu úprimnú sústrasť a uistila som ho o plnej podpore Európskej komisie v týchto hrozných časoch. Otrasné zábery nemôžu a ani nezostanú bez odpovede. Páchatelia týchto ohavných zločinov nesmú zostať nepotrestaní,“ uviedla vo vyhlásení Von der Leyenová.

Podľa jej slov sa EK s ukrajinskou vládou dohodli na úzkej koordinácii krokov. Výsledkom bude vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Ukrajinou, ktorý má zbierať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

EÚ je pripravená posilniť toto úsilie vyslaním vyšetrovacích tímov do terénu na podporu ukrajinskej prokuratúry. Pripravené pomôcť sú aj Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) a Policajný úrad EÚ (Europol).

Vyzýva na globálnu reakciu

Von der Leyenová vysvetlila, že treba „globálnu reakciu“ na vyšetrenie takýchto zločinov. Dodala, že už sa uskutočňujú rozhovory medzi Eurojustom a Medzinárodným trestným súdom v Haagu s cieľom spojiť sily a stať sa súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu.

Uviedla, že len koordinovaný prístup ukrajinských orgánov, EÚ, jej členských štátov a agentúr a súdu umožní zhromažďovanie, analýzu a spracovanie dôkazov čo najúplnejším a najefektívnejším spôsobom.

„Poverila som eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby nadviazal kontakt s ukrajinským generálnym prokurátorom. Komisia poskytne všetku potrebnú technickú a finančnú podporu všetkým vyšetrovaniam pod vedením EÚ,“ uviedla Von der Leyenová.

Hovorca EK Eric Mamer v tejto súvislosti uviedol, že najskôr treba podpísať politickú dohodu s Kyjevom. To bude úloha pre komisára Reyndersa a ukrajinského generálneho prokurátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet