Na hlavný obsah

EÚ zriaďuje v Moldavsku sklad s pomocou pre ukrajinských utečencov

Moldavsko dostáva od členských krajín čoraz viac pomoci.

EÚ zriaďuje v Moldavsku sklad s pomocou pre ukrajinských utečencov
Príslušník moldavskej pohraničnej stráže kontroluje dokumenty utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Európska únia zriaďuje v Moldavsku sklad s humanitárnymi zásobami pre utečencov pred ruskou vojnou na Ukrajine. Správu priniesla v utorok (12. 4.) tlačová agentúra DPA.

Tento týždeň bude dodaných vyše 1 200 stanov a 4 000 prikrývok pre ľudí, ktorých vojna na Ukrajine vyhnala z domovov, uviedla Európska komisia.

„Ruská vojenská agresia na Ukrajine sa odvíja ničivým, surovým spôsobom, preto humanitárne potreby zasiahnutých civilistov rastú exponenciálne,“ uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Moldavsku pomáha viacero krajín

Vojna zatiaľ donútila ujsť do susedných krajín vyše 4,5 milióna ľudí. Útočisko našli v štátoch ako Slovensko, Maďarsko, Moldavsko či Poľsko a väčšinou ide o ženy a deti, dodala eurokomisia. Zároveň to označila za najrýchlejšie narastajúcu utečeneckú krízu na svete.

Moldavsko, chudobný štát južne od Ukrajiny, dostáva od členských krajín Európskej únie čoraz viac pomoci pre utečencov, napríklad Nemecko, Maďarsko a Holandsko mu posielajú zdravotnícky materiál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet