Na hlavný obsah

Europarlament schválil 3,4 miliardy eur pre krajiny EÚ prijímajúce utečencov z Ukrajiny

Podporilo to 549 poslancov.

Europarlament schválil 3,4 miliardy eur pre krajiny EÚ prijímajúce utečencov z Ukrajiny
Ilustračné foto - europoslanci počúvajú prejav predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) vo štvrtok (7. 4.) schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou.

Prijatie naliehavých podporných opatrení pre krajiny eurobloku, ktoré prijímajú utečencov z Ukrajiny, nadväzuje na rozhodnutie europoslancov z minulého týždňa. To sa týkalo presmerovania prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov.

Okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur z prostriedkov REACT-EU v celkovej dostupnej výške desať miliárd eur podporilo 549 poslancov. Jeden bol proti a osem sa zdržalo hlasovania.

Európski zákonodarcovia tak schválili rýchlejší prístup vlád členských štátov EÚ k financiám. Tie by mali byť vynaložené na infraštruktúru, ubytovanie, vybavenie, zamestnávanie, vzdelávanie, sociálnu inklúziu, zdravotnú starostlivosť a starostlivosť o deti utečencov.

Okamžité čerpanie prostriedkov

Nové pravidlá zvýšia počiatočné predbežné financovanie z 11 na 15 % pre všetky členské štáty EÚ.

Krajiny Únie hraničiace s Ukrajinou – Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko, ako aj štáty Únie, ktoré prijali významné množstvo utečencov zodpovedajúce viac ako jednému percentu ich populácie, teda Bulharsko, Česká republika, Estónsko a Rakúsko, budú môcť okamžite čerpať až 45 % z prostriedkov REACT-EU.

Tie pôvodne určili na obnovu po pandémii koronavírusu, a to bez potreby doložiť v tomto štádiu akúkoľvek faktúru.

Parlamentom schválené nariadenie musia ešte formálne schváliť aj ministri členských krajín (Rada EÚ). Následne, deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, vstúpia nové predpisy do platnosti.

Podľa údajov Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) opustili od 24. februára do 6. apríla Ukrajinu vyše štyri milióny ľudí. Väčšina z nich smerovala do susedných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika