Na hlavný obsah

Európska centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Program nákupu dlhopisov ukončí však skôr.

Európska centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky
Ilustračná snímka euromincí a eurobankovky. Foto: TASR

Európska centrálna banka (ECB) napriek rekordnej inflácii nezmenila nastavenie menovej politiky. Mierne však zmenila rétoriku a potvrdila, že s normalizáciou menovej politiky by mohla začať už v lete. ECB o tom informuje vo svojom vyhlásení.

Rada guvernérov v súlade s očakávaniami ponechala kľúčovú sadzbu na 0,00 %, sadzbu pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a depozitnú sadzbu na úrovni -0,50 %.

Rada guvernérov tiež potvrdila plán nákupov v rámci programu nákupov aktív (APP), podľa ktorého objem nákupov v apríli dosiahne 40 miliárd eur, v máji 30 miliárd eur a v júni 20 miliárd eur.

Nové údaje získané od marcového zasadnutia podľa rady potvrdzujú očakávania, že čisté nákupy v rámci programu APP sa skončia v 3. kvartáli, pričom „čistý nákup aktív v treťom štvrťroku sa nastaví na základe dostupných údajov a toho, ako Rada guvernérov zhodnotí výhľad v danom čase“.

ECB takisto opäť uviedla, že začne zvyšovať úrokové sadzby až nejaký čas po skončení čistého nákupu aktív v rámci programu APP, pričom ich rast bude len postupný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika