Na hlavný obsah

Európska komisia začne disciplinárne konanie s Maďarskom

Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Von der Leyenová.

Európska komisia začne disciplinárne konanie s Maďarskom
Na snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia začne disciplinárne konanie s Maďarskom, povedala europoslancom v Štrasburgu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Prvý krok EK podnikne v súvislosti s nerešpektovaním pravidiel právneho štátu zo strany Maďarska. To môže čeliť pozastaveniu čerpania peňazí z únijných fondov.

Korupcia a problémy s verejným obstarávaním

Von der Leyenová upozornila, že maďarské úrady o začatí procesu informoval európsky komisár pre rozpočet a správu Johannes Hahn.

Ten rakúskej tlači podľa agentúry APA oznámil, že rozhodnutie EK súvisí s podozrením z korupcie a s problémami s verejnými obstarávaniami.

Podobne sa vyjadrila v Štrasburgu aj Von der Leyenová, podľa ktorej je v Maďarsku problémom najmä korupcia, pravidlá právneho štátu však podľa nej stredoeurópska krajina narúša aj v iných ohľadoch.

Budapešť podľa nej dostala možnosť vysvetliť svoju pozíciu a odpovedať na otázky EK.

„Dôkladne sme tieto odpovede vyhodnotili a rozhodli sme sa, že je na čase posunúť sa o krok ďalej. Preto teraz pošleme formálny list, aby sme mechanizmus podmienenosti (medzi vyplácaním peňazí z fondov Únie a dodržiavaním princípov právneho štátu) začali,“ povedala Von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet