Na hlavný obsah

Európska únia navrhuje zvýšiť rozpočet na rok 2022, dôvodom je vojna na Ukrajine

Financie pomôžu pokryť náklady na prijatie ľudí z Ukrajiny.

Európska únia navrhuje zvýšiť rozpočet na rok 2022, dôvodom je vojna na Ukrajine
Žena pomáha s administratívou utečenke z Ukrajiny. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v piatok (22. 4.) navrhla posilniť rozpočet na rok 2022. Zvýšiť sa má o 99,8 milióna eur v záväzkoch a o 176 miliónov eur v podobe platieb.

Nové finančné prostriedky pomôžu najmä najpostihnutejším členským štátom Európskej únie pokryť prvé náklady na prijatie a registráciu ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny.

Zvýšené finančné prostriedky budú riadené prostredníctvom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Nástroja na riadenie hraníc a víz (BMVI).

Celková suma predstavuje 400 miliónov eur

Celková suma finančných prostriedkov, ktoré majú byť k dispozícii na migráciu a správu hraníc, tak bude 400 miliónov eur.

Eurokomisár zodpovedný za rozpočet a administratívu Johannes Hahn v tejto súvislosti povedal, že rozpočet EÚ aj naďalej plní úlohy v oblasti krízového riadenia.

„Navrhované posilnenie rozpočtu podporuje najpostihnutejšie členské štáty. Zabezpečuje, aby mali zdroje na riešenie potrieb tých, ktorí utekajú pred nevyprovokovanou a neopodstatnenou inváziou Ruska na Ukrajinu. Toto je ďalší príklad solidarity EÚ v praxi,“ vysvetlil komisár.

Pomoc pre utečencov

Finančné prostriedky majú slúžiť na to, aby ľudia utekajúci z Ukrajiny mohli v členských krajinách EÚ využívať pomoc. Tá je v podobe jedla, prístrešia, sanitácie, oblečenia, liekov, pátrania po zvyšku rodiny. Tiež poskytnú aj právnu a prekladateľskú pomoc a psychosociálne a iné špecializované služby vedúce k ich registrácii v jednom z členských štátov eurobloku.

Návrh eurokomisie na zmenu rozpočtu musí schváliť Európsky parlament a členské štáty. Piatkový návrh tvorí súčasť celkovej reakcie EK na ruskú inváziu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika