Na hlavný obsah

Európska únia schváli ďalší balík sankcií zrejme v stredu

Niektoré štáty sú proti ukončeniu nákupu ruského plynu.

Európska únia schváli ďalší balík sankcií zrejme v stredu
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia s najväčšou pravdepodobnosťou schváli nový balík sankcií proti Rusku v stredu (6. 4.). Povedal to v utorok (5. 4.) v rozhlasovej stanici RFI francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune v reakcii na zabíjanie civilistov ruskými silami na severe Ukrajiny.

„Nové sankcie sa schvália pravdepodobne v stredu,“ povedal Beaune a dodal, že EÚ by mala urýchlene konať tiež pokiaľ ide o dovoz plynu a uhlia z Ruska.

V Európskej únii panuje široká zhoda na potrebe prijatia ďalšieho balíka sankcií proti Rusku po tom, ako svet obleteli otrasné fotografie z oslobodeného ukrajinského mesta Buča s mŕtvymi telami civilistov v uliciach a hromadných hroboch.

Niektoré štáty, ako Nemecko, Rakúsko a Maďarsko, sú však proti tomu, aby sankcie zahŕňali napríklad aj úplné ukončenie nákupu ruského plynu.

Rusko má priniesť dôkazy, že nevraždí civilistov

Rusko akýkoľvek podiel na vraždení civilistov odmieta a tvrdí, že ide o ukrajinskú provokáciu. Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja oznámil, že jeho krajina v utorok (5. 4.) predloží „empirické dôkazy“, ktoré dokážu, že ruské jednotky nespáchali vraždy civilistov na Ukrajine.

EÚ už proti Moskve pre vpád ruskej armády na Ukrajinu zaviedla štyri balíky sankcií.

Od systému SWIFT v spolupráci so západnými spojencami odstrihla veľké ruské banky. Zakázala tiež investície do ruskej energetiky či znemožnila ruským lietadlám využívať vzdušný priestor Únie. Na sankčnom zozname sa ocitlo viac ako 800 činiteľov, oligarchov či manažérov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet