Na hlavný obsah

Experti varujú, že návštevu rakúskeho kancelára môže Putin využiť na svoju propagandu

Môže tak demonštrovať, že nie je v izolácii.

Experti varujú, že návštevu rakúskeho kancelára môže Putin využiť na svoju propagandu
Na snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR

Rakúsky kancelár Karl Nehammer prekvapivo odcestoval do Moskvy, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby rokovali o situácii na Ukrajine.

Šéf rakúskej vlády je prvým európskym lídrom, ktorý od začiatku vojnového konfliktu navštívi Kremeľ. Experti neočakávajú zásadný posun a hovoria o háklivej misii, ktorú kritizuje miestna opozícia a podľa nemeckého Bildu aj ukrajinská diplomacia.

Počas víkendu navštívil rakúsky kancelár ukrajinskú Buču, kde nad masovými hrobmi neveriacky krútil hlavou. Teraz ňou krúti podľa ORF verejnosť – pretože Karl Nehammer odcestoval do Moskvy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Jeho cestu kritizuje opozícia aj experti

Rakúsky kancelár zdôraznil, že Viedeň je vojensky neutrálna, ale nie vtedy, keď sa dejú zločiny a keď je povinnosťou pozerať sa tam, kde sa deje nespravodlivosť. Vyhlásil to po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Šéf rakúskej vlády prisľúbil, že počas stretnutia s Vladimirom Putinom nebude morálne neutrálny a chce stavať mosty. Médiá sa však pýtajú, ako chce niečo postaviť, keď jeho hostiteľ za sebou všetko vojnovými zločinmi páli.

Za cestu do Moskvy ho kritizuje opozícia aj experti a pýtajú sa, čo chce vlastne dosiahnuť.

Putin to môže zneužiť

Politológ Gerhard Mangott z Univerzity v Insbrucku v ORF varuje, že kancelár nemá kontrolu nad tým, ako jeho návštevu využije ruská propaganda.

Prvé minúty stretnutia odvysiela ruská televízia. Putin to využije na to, aby povedal – pozrite sa, je tu západný líder a ja nie som v izolácii.

Hoci rakúsky kancelár sľubuje, že nebude spoločná tlačová konferencia, kritici tvrdia, že sa postará o hviezdny televízny moment pre Vladimira Putina.

Rakúsko pokračuje v obchodovaní s Moskvou

Podľa analytičky Asociácie pre medzinárodné otázky Kateřiny Vnoučkové chce Nehammer zrejme využiť práve neutralitu.

„Toto je krok, ako skúsiť hrať pozíciu vyjednávača. Chápem jeho motiváciu, ale som zvedavá, či sa Nehammerovi podarí niečo dosiahnuť, či už to bude „len“ efektívnejšie fungovanie humanitárnych koridorov, alebo malé ústupky,“ hovorí Vnoučková.

Rakúska vláda Ukrajinu od vypuknutia konfliktu s Ruskom podporuje, mnohí ju však kritizujú za to, že posiela skôr ochranné pomôcky ako zbrane aj za to, že pokračuje v obchodovaní s Moskvou.

Rakúsko potrebuje najmä ruský plyn a tiež ropu pre rafinériu OMV. Podľa niektorých médií preto hrá Viedeň ruskú ruletu – na jednej strane Rusko vítala dlhé roky ako investora, na druhej strane po útoku na Ukrajinu sú pre ňu tieto vzťahy čoraz väčšou reputačnou aj ekonomickou záťažou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál