Na hlavný obsah

Facebookom sa šíria nepravdivé reportáže, ktoré vinia Ukrajincov z agresie

BBC vyvracia ruské tvrdenia o masakri v Buči.

Facebookom sa šíria nepravdivé reportáže, ktoré vinia Ukrajincov z agresie
Masový hrob v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Na facebooku sa šíria reportáže Patricka Lancastera z Mariupola a ďalších miest, ktoré sa snažia vyvolať dojem, že za agresiu v meste je zodpovedná ukrajinská armáda. Vyplýva to výlučne zo svedectiev Rusov žijúcich v meste. Píše o tom český portál manipulatori.cz.

Lancaster sa snaží pôsobiť ako nezávislý novinár, no v skutočnosti prostredníctvom darcovských platforiem získal minimum peňazí. Od roku 2015 jeho reportáže sršia proruským naratívom.

Pre ruskú stanicu Russia Today v roku 2015 povedal, že vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko bol nepriateľom ľudu. Od roku 2016 pokrýva boje proruských separatistov na Donbase.

Lancaster stál aj pri zrode mnohých nepravdivých teórií o zostrelení letu MH17. Ten 17. júla 2014 zostrelili separatisti ruským protilietadlovým systémom BUK.

Niektorí odborníci kritizujú Ukrajinu za to, že s ruskými jednotkami bojuje aj v uliciach v rezidenčných oblastiach. Ukrajina sa však pochopiteľne bráni tým, že nemá inú možnosť. Faktom je, že za súčasnú agresiu môže výlučne Rusko.

„Ak by sme prijali túto logiku, potom by sme neboli schopní brániť naše mesto,“ odmietol kritiku hovorca 112. brigády územnej obrany Andrij Kovaľov.

BBC vyvracia ruské tvrdenia

BBC na svojom ruskojazyčnom webe za nepravdivé označila ruské tvrdenie, že ruské jednotky opustili Buču už 30. marca a telá mŕtvych sa objavili až o štyri dni neskôr.

Ešte v piatok (1. 4.) armádna televízia Zvezda s odvolaním sa na veliteľa jednotky námornej pechoty Alexeja Šabulina oznámila, že „ruskí námorníci čistia obce“ v smere Hostomel-Buča-Ozera „s úlohou presadiť sa v nich“. Táto správa stále figuruje v službe agentúry Interfax.

BBC pripomenula, že ruské médiá musia informácie o dianí na Ukrajine čerpať z komuniké ministerstva obrany. Práve na neho sa odvolával vládny list Rossijskaja gazeta, ktorý v ten istý deň tiež informoval o bojoch námorných pešiakov pri Kyjeve.

CNN informuje o ďalších obetiach

Po odchode ruských jednotiek z niektorých regiónov nachádzajú Ukrajinci ďalšie telá zabitých civilistov, doteraz ich objavili najmenej 400, informovala v pondelok (4. 4.) s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov stanica CNN.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová podľa agentúry Ukrinform oznámila, že z Kyjevskej oblasti úrady doteraz odviezli telá 410 zabitých civilistov.

„Prokurátori a ďalší špecialisti zatiaľ vykonali obhliadku 140 z nich,“ uviedla Venediktovová, podľa ktorej úrady pri vyšetrovaní pracujú s miestnymi obyvateľmi, dohľadávajú svedkov, obete, zhromažďujú fotografie alebo videozáznamy.

„Ľudia sú vystrašení, unavení a utrápení, zažili hrôzu. To tiež vyžaduje čas a profesionálny prístup, aby sa všetko správne zaznamenalo a neprišli sme o šancu nájsť a potrestať vinníkov,“ podotkla prokurátorka.

Snahu nájsť miestnych obyvateľov, ktorí zostali v mestách pod ruskou okupáciou, sťažuje prítomnosť mín, uviedol podľa CNN ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj.

„V niektorých mestách (v Kyjevskej oblasti) sú cesty zaminované. Záchranári hovoria, že postupujú krok za krokom a neuvádzajú počty zabitých civilistov. Budú ich samozrejme stovky. Veľa miestnych ľudí je nezvestných,“ vyhlásil Monastyrskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet