Na hlavný obsah

Tvorca slávneho športového auta Porsche 911 zomrel pred 10 rokmi

Založil úspešnú dizajnérsku firmu.

Tvorca slávneho športového auta Porsche 911 zomrel pred 10 rokmi
Ferdinand Alexander Porsche s jeho ikonickým výtvorom - Porsche 911. Foto: Porsche

Nadšenci značky Porsche ho poznajú skôr pod menom Butzi. Ferdinand Alexander Porsche počas svojho pôsobenia na čele dizajnového oddelenia spoločnosti Porsche zohral kľúčovú úlohu pri navrhovaní modelu 904, kultového modelu 911 a modelu 914. Zomrel pred 10 rokmi.

Butzi sa narodil 11. decembra 1935 v nemeckom Stuttgarte. Bol vnukom zakladateľa firmy Porsche – Ferdinanda Porscheho – a synom Ferdinanda Antona Ernsta Porscheho.

Ferdinand Alexander "Butzi" Porsche a jeho otec Ferdinand Anton Ernst Porsche
Ferdinand Alexander „Butzi“ Porsche a jeho otec Ferdinand Anton Ernst Porsche pri príležitosti 30. výročia uvedenia série 911 na trh.Foto: Porsche
Foto: Porsche

Po absolvovaní Waldorfskej školy v Stuttgarte začal študovať priemyselný dizajn v nemeckom Ulme. Po roku ho skúšobná komisia vylúčila, pretože pochybovala o jeho talente.

V roku 1957 začal praktickú výučbu na oddelení dizajnu karosérie v rodinnom podniku pod vedením riaditeľa dizajnu Erwina Komendu.

Úspešná dizajnérska firma

K jeho úspechom patrí založenie firmy Porsche Design. Butziho nezávislá dizajnérska firma sa zaoberala zmluvnými prácami pre externých klientov – navrhovala všetko od vysokozdvižných vozíkov až po kokpity lietadiel.

Známejšia je však svojimi vlastnými produktmi, v tomto prípade radom hodiniek, pier, nožov, oblečenia, spotrebičov a ďalších produktov značky Porsche Design.

Butzi Porsche mal ako dizajnér povesť funkcionalistu. Vo všetkých návrhoch výrobkov, ktoré vzišli z jeho ateliéru, je badateľná prísna a jasná línia.

Porsche 911.
Porsche 911 (1963).Foto: Porsche
Foto: Porsche

„Dizajn musí byť funkčný a funkčnosť sa musí premietnuť do vizuálnej estetiky bez toho, aby sa spoliehal na triky, ktoré treba vysvetľovať,“ bolo krédom jeho dizajnérskej práce.

Vždy bol presvedčený, že „dobrý dizajn musí byť poctivý“, a „dobrý výrobok musí byť diskrétne dobrý“. Neskôr toto tvrdenie ešte viac spresnil, keď zdôraznil, že „dizajn nie je móda“.

Ferdinand Alexander Porsche zomrel 5. apríla 2012 v rakúskom Salzburgu vo veku 76 rokov. V ten istý deň novú generáciu modelu 911, 991, na medzinárodnom autosalóne v New Yorku vyhlásili za „Svetový výkonný automobil 2012“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet