Na hlavný obsah

Fínsko a Švédsko chcú rozhodnúť o členstve v NATO čo najskôr

Premiérky rokovali o bezpečnostnej situácii v regióne.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová a fínska predsedníčka vlády Sanna Marinová.
Švédska premiérka Magdalena Anderssonová a fínska predsedníčka vlády Sanna Marinová.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Fínsko a Švédsko sa ešte nerozhodli, či podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii, rozhodnutia chcú ale prijať čo najrýchlejšie.

Uviedli to premiérky oboch krajín Sanna Marinová a Magdaléna Andersonová, ktoré v stredu (14. 4.) rokovali v Štokholme o bezpečnostnej situácii v regióne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Fínsko sa o prípadnom vstupe do NATO rozhodne v priebehu najbližších niekoľkých týždňov, vyhlásila Marinová.

„Na podaní žiadosti o vstup do NATO sa názory rôznia a my ich musíme veľmi starostlivo analyzovať,“ povedala predsedníčka fínskej vlády. „Domnievam sa však, že náš proces bude pomerne rýchly – niekoľko týždňov, nie mesiacov,“ dodala.

Podľa Anderssonovej musí Švédsko „prehodnotiť bezpečnostnú situáciu dôkladne, ale rýchlo“. Zároveň sa však nedá rozhodnutie uponáhľať, dodala Anderssonová s tým, že výsledky hodnotenia sa očakávajú koncom mája.

Marinová zdôraznila, že bezpečnostná situácia v Európe sa ruským útokom na Ukrajinu zásadne zmenila. Zostávať mimo Aliancie má svoje riziká, rovnako však so sebou nesie riziká aj vstup do NATO, poznamenala.

Švédska premiérka tiež poukázala na to, že členstvo v NATO „má svoje pre a proti“. Členstvo prináša bezpečnostné záruky, ale aj povinnosti k ostatným krajinám, pripomenula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet