Na hlavný obsah

Fínsko a Švédsko sa chystajú v lete vstúpiť do NATO

Môže za to Putinova agresia na Ukrajine.

Fínsko a Švédsko sa chystajú v lete vstúpiť do NATO
Na snímke logo NATO. Foto: TASR/AP

Fínsko a Švédsko sa pod vplyvom ruskej agresie proti Ukrajine chystajú už v lete vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Píše o tom britský denník The Times s odvolaním sa na americké zdroje.

Podľa nich ruský prezident Vladimir Putin v tomto zmysle spáchal „veľkú strategickú chybu“, ak priamym dôsledkom ruskej invázie bude rozšírenie Aliancie z 30 na 32 členských štátov.

Predstavitelia Spojených štátov podľa správy uviedli, že členstvo oboch severských krajín v NATO preberali počas minulotýždňových rokovaní ministrov zahraničných vecí Aliancie. Zúčastnili sa na nich aj zástupcovia Švédska a Fínska.

Fínsku prihlášku do NATO očakávajú v júni. Švédsko by malo nasledovať, napísal denník.

Úzka koordinácia

Ak sa tieto plány uskutočnia, Fínsko sa z členov NATO stane krajinou s najdlhšou spoločnou hranicou s Ruskom s dĺžkou 1 340 kilometrov, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Mapa časti Európy.
Mapa časti Európy.Foto: Britannica
Foto: Britannica

Dodala, že Fínsko aj Švédsko tiež majú dlhé pobrežie a mnoho ostrovov v Baltskom mori. Švédsko viac ako 200 rokov nebolo súčasťou žiadnej vojenskej aliancie. Fínsko zasa počas celej studenej vojny prísne dodržiavalo neutralitu priateľskú k Sovietskemu zväzu.

Pod vplyvom ruskej agresie na Ukrajine sa verejná mienka v oboch krajinách prudko priklonila k vstupu do NATO, dodala BBC.

Švédske noviny Aftonbladet minulý týždeň tiež písali o tom, že Švédsko by mohlo svoju prihlášku na vstup do NATO podať v polovici júna. Členovia Aliancie by ju potom mohli schváliť na samite v Madride (29. – 30. jún).

Podľa denníka chcú Fínsko a Švédsko do NATO vstúpiť súčasne a úzko koordinujú svoje kroky.

Rusko varuje krajiny pred ich možným vstupom do NATO a tvrdí, že takýto krok stabilitu do Európy neprinesie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa BBC Alianciu označil za „nástroj zameraný na konfrontáciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet