Na hlavný obsah

Fínsko zvažuje členstvo v NATO. Jeho vláda vydala správu, ktorá má odštartovať debatu

Skúma "zásadné zmeny" bezpečnostného prostredia.

Fínsko zvažuje členstvo v NATO. Jeho vláda vydala správu, ktorá má odštartovať debatu
Ilustračná snímka - vlajky NATO a Fínska. Foto: OSINTdefender - Twitter.

Fínska vláda v stredu (13. 4.) vydala správu určenú pre parlament, ktorá skúma „zásadné zmeny“ bezpečnostného prostredia vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu.

Zverejnená správa má vo Fínsku odštartovať diskusiu o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie.

Vojnový konflikt na Ukrajine vyvolal vo Fínsku a Švédsku dramatický obrat vo verejnej a politickej mienke v súvislosti s dlhodobou vojenskou neutralitou týchto krajín.

Fínska premiérka Sanna Marinová ešte v januári uviedla, že Fínsko pravdepodobne nepodá žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii počas jej funkčného obdobia.

Polovica poslancov je za vstup do NATO

Stredajšia (13. 4.) vládna správa analyzuje rôzne bezpečnostné možnosti pre Fínsko, ktoré má s Ruskom hranicu dlhú 1 340 kilometrov.

Správy fínskeho denníka Helsingin Sanomat naznačujú, že polovica z 200 fínskych poslancov v súčasnosti podporuje vstup svojej krajiny do NATO, zatiaľ čo 12 zákonodarcov je proti.

Ostatní poslanci uviedli, že svoje stanovisko zverejnia až po dôkladnej diskusii na túto tému.

Marinová očakáva, že parlament o tejto otázke rozhodne do tradičných svätojánskych osláv, ktoré sa tento rok budú konať 24. a 25. júna. Analytici predpokladajú, že Fínsko podá žiadosť o členstvo v NATO v čase júnového samitu Aliancie v Madride.

Prístupový proces môže trvať aj rok

Žiadosť Fínska by následne muselo schváliť všetkých 30 členských štátov Severoatlantickej aliancie, pričom prístupový proces môže trvať aj rok.

Bývalý fínsky premiér Alexander Stubb považuje podanie žiadosti Fínska o členstvo v NATO za „samozrejmosť“. Dodal, že Fínsko by bolo pre Alianciu veľkým prínosom vďaka mimoriadne dobre pripravenej armáde.

Podľa pozorovateľov by Moskva žiadosť Helsínk o členstvo v NATO takmer určite považovala za provokáciu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Rusko v prípade pripojenia Fínska k NATO prijme opatrenia na „opätovné vyváženie situácie“.

Fínsky prezident Sauli Niinistö uviedol, že Rusko by mohlo vniknúť do vzdušného priestoru alebo na územie Fínska, prípadne podniknúť hybridné útoky. Ubezpečil však, že Fínsko je pripravené čeliť týmto hrozbám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet