Na hlavný obsah

Firma v Tisovci zamestná desiatky ľudí po tom, čo dostala zákazku na obrnené vozidlá 8×8

Objednávky má aj z Indie.

Tisovec sa v najbližších rokoch stane centrom obrannej a zbrojárskej výroby. Bývalý závod ťažkého strojárstva bude vyrábať obrnené vozidlá pre slovenskú armádu.

Firma vyrába univerzálne dokončovacie stroje pre civilné, záchranné, ale aj obranné zložky. Príchodom nových zákaziek pre Slovensko, ale aj Indiu, zamestná desiatky ďalších ľudí v regióne, kde je o prácu núdza.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Firma začala v roku 1967 ako súčasť ZŤS. „Tisovec bola divízia, ktorá robila rýpadlá – exkavátory, ktoré robíme dodnes, takzvané UDS (univerzálny dokončovací stroj). Za tú dobu sme vyrobili zhruba desaťtisíc týchto strojov, ktoré celosvetovo exportujeme,“ priblížil pre televízny regionálny magazín Regina Alexander Horváth, viceprezident spoločnosti pre obranu.

Dodal, že firma pôsobí skoro v 30 krajinách a potrebuje renováciu a investíciu. Na Gemeri, kde je je nezamestnanosť takmer 20 %, víta akékoľvek nové kontrakty. Teraz vyhrala tender na výrobu obrnených vozidiel 8×8. Prvých 76 kusov pôjde pre slovenskú armádu. Vlani pritom odovzdala päť UDS.

Zbrzdili ich aj protiruské sankcie

Firma pritom neobsluhuje len obranné zložky, ale aj hasičské aj civilné. A to nielen na Slovensku či v ČR, ale dokonca aj v Ázii. „Rarita je, že sme sa dostali do Indie, a to je taká exotika pre nás, lebo India je veľký trh sám o sebe. Štyri roky nám trvalo, kým sme sa dostali až na vrchol štátnej spoločnosti. Naša UDS sa bude používať v indickej armáde,“ ozrejmil Horváth.

Predtým pôsobila firma v Rade vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) a dodávala UDS do východného bloku. Postupnými sankciami proti Rusku však počet objednávok klesal. „Tak sme si povedali, že poďme na západné trhy, že tento stroj tam nie je, je unikátný, pozná ho iba východný trh a veľmi dobre nás prijali,“ uviedol Horváth.

Fabrika má dnes 120 zamestnancov, pričom tri roky dozadu to bolo 300 ľudí. S novou zákazkou očakáva firma aspoň 50 nových ľudí na pracovisku a ďalších ľudí na čiastočné živnostnícke zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny