Na hlavný obsah

Fosílna Morena pripomína akútnu potrebu ukončenia používania fosílnych zdrojov

Dostali ju viaceré vládne rezorty.

Fosílna Morena pripomína akútnu potrebu ukončenia používania fosílnych zdrojov
Na snímke Fosílna Morena na ministerstve životného prostredia. Foto: FB Klimatická koalícia

V budove ministerstva životného prostredia (MŽP) pribudla figurína Fosílnej Moreny. Pri príležitosti Dňa Zeme ju totiž doručili zástupcovia organizácií Klimatickej koalície. A to s cieľom, aby pripomínala na akútnu potrebu ukončenia používania fosílnych zdrojov.

Zároveň upozornili na nutnosť naštartovať zmeny vedúce k energetickej efektívnosti, rozvoju obnoviteľných zdrojov energie, podpore verejnej a bezmotorovej dopravy či podpore sociálne rizikových skupín obyvateľstva.

Menšie figuríny budú tieto ciele pripomínať aj ďalším rezortom, ktoré majú veľký podiel na likvidácii Fosílnej Moreny. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Čo má symbolizovať?

Čierna figurína v žltom šate – Fosílna Morena na MŽP má upozorniť na potrebu znížiť závislosť od fosílnych zdrojov.

„Klimatická kríza je tu. Podľa posledných vyjadrení máme tri roky na to, aby sme ozaj naštartovali ekonomiku. Reštartovali spoločnosti tak, aby sme sa popasovali s klimatickou krízou. Táto naša Fosílna Morena má presne toto symbolizovať,“ vysvetľuje Dana Mareková z Klimatickej koalície.

Podľa Jána Karabu zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu by sa SR mohla inšpirovať zahraničím. To pochopilo, že sa netreba spoliehať len na dovoz, ale využívať najmä to, čo je doma. Upozorňuje však, že na Slovensku je veľa prekážok, ktoré treba odstrániť.

„Prekážky sú na úrovni legislatívy a administratívnych procesov povoľovania pripájania do siete. Sú to bariéry finančné, máme tu nejaké podporné mechanizmy, ale málo sme ich využívali,“ hovorí Karaba.

Silný klimatický zákon

Nevyhnutný je teda silný klimatický zákon, ktorý určí, o koľko majú jednotlivé rezorty znížiť emisie. Legislatívu už envirorezort pripravuje. Štátny tajomník Juraj Smatana, ktorý figurínu Fosilnej Moreny prevzal, snahu mimovládok ocenil.

Pripomenul konflikt na Ukrajine, ktorý tiež poukázal na dôležitosť zbaviť sa v čo najväčšej miere fosílnych palív pochádzajúcich z Ruska. „Môžeme zobrať krízovú situáciu ako prostriedok tlaku na to, aby sme urýchlili našu transformáciu do nízkouhlíkovej alebo bezuhlíkovej budúcnosti.“

Zabojovať s klimatickou zmenou však nie je len na pleciach envirorezortu. Menšia Morena tak poputovala aj na ministerstvo hospodárstva. Podľa hovorkyne Márie Pavlusík Némethovej už rezort pracuje na rozvoji obnoviteľných zdrojov.

„Napríklad posledná novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov uľahčila rozvoj takzvaných lokálnych zdrojov s cieľom podporiť vlastnú výrobu a spotrebu zelenej energie ďalšie zmeny v tomto smere prinesie novela zákona o energetike,“ uviedla.

Menšie Moreny dostali aj ministerstvá dopravy, pôdohospodárstva, investícií či Úrad vlády SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál