Na hlavný obsah

Fotografovať vojenské objekty sa neodporúča, hrozí za to pokuta

Pokuta je vo výške takmer 1 700 eur.

Prelety dronov či paraglajdistov ponad vojenské základne pretrvávajú aj napriek zákazu. Rezort obrany zaznamenal prípady, keď niekto nakrúcal a fotografoval vojenské objekty. Opatrenia zaviedol po vypuknutí vojny na Ukrajine. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 1 659 eur.

Ozbrojené sily sú od vypuknutia vojny na Ukrajine vo zvýšenej bojovej pohotovosti. Vojenské základne sú chránené intenzívnejšie. Rezort obrany preto vydal nové nariadenie. Zakázal fotiť a nakrúcať vojenské objekty či infraštruktúru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Evidujeme 26 narušení vojenských objektov preletom bezpilotných prostriedkov. Fotenie a nakrúcanie vojenských objektov bez povolenia bolo zachytených v tomto roku v počte 11. Ako zaujímavosť možno uviesť prelety paraglajdistov ponad naše útvary, tie boli dva a sú rovnako zakázané,“ povedala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

Rezort obrany eviduje aj prípady, keď si ľudia fotili vojenské strategické letisko Sliač bez povolenia.

Civilista fotil vojaka

Primátorka mesta Ľubica Balgová hovorí dokonca o incidente ku ktorému došlo, keď si civilista fotil vojaka.

„Fotil ho, on povedal, aby ho nefotil, no pokračoval ďalej. Takže potom musela prísť vojenská polícia a riešila to. Na základe toho ma požiadali, aby som nejakou nenásilnou formou upozornila občanov cez sociálne siete,“ povedala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová (nezávislá).

Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka sú opatrenia adekvátne, aj z toho dôvodu, že Slovensko je terčom nepriateľských špionážnych aktivít. Vyzradenie utajovaných skutočností môže mať pre SR negatívne následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko