Na hlavný obsah

Francúzske voľby sprevádzali aj protesty. Pri streľbe v Paríži zomreli dvaja ľudia

Demonštrácie hlásili z viacerých miest.

V niektorých veľkých francúzskych mestách nastali v nedeľu (24. 4.) po oznámení očakávaných výsledkov prezidentských volieb protesty. V centre Paríža podľa médií polícia rozháňala demonštrantov nespokojných s výsledkom slzotvorným plynom. Rovnako aj v Rennes, kde protestujúci aj zapálili v uliciach barikádu.

Demonštrácie o niekoľko stoviek ľudí hlásili aj z miest Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes či zo Štrasburgu.

Podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach polícia rozháňala nepovolené zhromaždenie pri námestí Châtelet v centre Paríža. Naň prišli prevažne mladí ľudia. Niekoľko stoviek ľudí sa podľa médií zišlo tiež na parížskom Námestí republiky.

„Ani Macron, ani Le Penová; revolúcia!“ písalo sa na transparente, ktorý podľa záberov na twitteri niesli demonštranti v Toulouse. Na videu z mesta Rennes na západ od Paríža bolo vidieť horiacu barikádu a zásah policajtov proti prítomným protestujúcim.

Streľba a dvaja mŕtvi

Policajti v centre Paríža začali v nedeľu neskoro večer paľbu na auto, ktoré sa údajne rútilo proti nim. Usmrtili dvoch ľudí v jeho vnútri. Tretí človek v aute utrpel zranenia. Informovala AFP s odvolaním sa na policajné zdroje.

Podľa denníka Le Parisien došlo k incidentu, keď sa polícia pokúsila zastaviť vozidlo, ktoré išlo v protismere po parížskom moste Pont Neuf. Vodič na výzvy policajtov nereagoval. Naopak, rozbehol sa proti nim. Policajti začali paľbu, dve osoby zabili a tretiu zranili.

Denník Le Figaro napísal, že auto pôvodne parkovalo v protismere blízko mosta. Policajti chceli posádku vozidla skontrolovať, vodič ale šliapol na plyn a vyrútil sa proti nim.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet