Na hlavný obsah

Gazprom ukončil svoje aktivity v Nemecku

Vysvetlenie spoločnosť neposkytla.

Gazprom ukončil svoje aktivity v Nemecku
Ilustračná snímka. Foto: Twitter - Reuters

Ruský energetický gigant Gazprom v piatok (1. 4.) oznámil, že končí svoje pôsobenie v Nemecku uprostred sporu medzi oboma krajinami, ktorý vznikol v súvislosti s tým, že Moskva žiada za dodávky plynu platby v rubľoch.

Bezprostredne nebolo jasné, ako tento krok ovplyvní dodávky ruského plynu, od ktorého Nemecko závisí približne na 40 percent. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť uviedla, že ukončila aj svoju účasť v spoločnosti Gazprom Germania a všetky jej aktíva vrátane spoločnosti Gazprom Marketing & Trading. Neposkytla však žiadne ďalšie podrobnosti ani vysvetlenie.

Nemecký hospodársky denník Handelsblatt vo štvrtok (31. 3.) informoval, že nemecké ministerstvo hospodárstva zvažuje vyvlastnenie jednotiek Gazpromu a Rosnefťu v krajine v dôsledku obáv o bezpečnosť dodávok energií.

Kremeľ v piatok uviedol, že akýkoľvek takýto krok by znamenal porušenie medzinárodného práva.

Obchodovanie s plynom

Spoločnosť Gazprom Germania má sídlo v Berlíne a jej jediným akcionárom je spoločnosť Gazprom Export, ktorá je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Gazpromu. Nemecký subjekt má dcérske spoločnosti aj vo Švajčiarsku a Českej republike.

Ako svoje hlavné oblasti podnikania uvádza skladovanie, obchodovanie a zásobovanie plynu ako paliva pre cestnú a lodnú dopravu so sieťou čerpacích staníc v Nemecku a Česku.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal dekrét o zavedení cien plynu v rubľoch pre odberateľov zo zahraničia. Nemecko túto zmenu odmieta a jeho minister hospodárstva Robert Habeck vo štvrtok vyhlásil, že sa nenechá „vydierať Putinom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika