Na hlavný obsah

Nezhody pokračujú. Vedenie generálnej prokuratúry nesúhlasí s kritikou špeciálnych prokurátorov

Žilinka považuje kritiku za zákernú a ničím nepodloženú.

Nezhody v prokuratúre pokračujú. Vedenie generálnej prokuratúry nesúhlasí s kritikou špeciálnych prokurátorov na čele s Danielom Lipšicom.

Ide o údajné manipulácie vo viacerých trestných konaniach Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje kritiku za zákernú a ničím nepodloženú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Generálna prokuratúra sa ohradila proti facebookovému vyjadreniu Úradu špeciálnej prokuratúry. V ňom skupina šiestich prokurátorov spolu s Danielom Lipšicom kritizuje postupy tímu okolo Maroša Žilinku ako neštandardné zasahovanie.

„Tento zákerný útok nemá nič spoločné s profesionalitou prokurátora a so zdržanlivosťou prokurátora,“ uviedol Žilinka.

„Reagovali sme na sústavné útoky, ktoré sa vedú na prokurátorov špeciálnej prokuratúry a vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Keďže vedenie generálnej prokuratúry sa nás nikdy nezastalo, musíme sa brániť sami a budeme to tak aj robiť,“ povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Žilinka: Dodržiavam zákonný postup

Výhrady špeciálnych prokurátorov sa týkajú najmä žiadosti o vydanie spisu v kauze bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

„ Prokurátor GP mal dozorovému prokurátorovi určiť lehotu na predloženie spisov spravidla tak, aby mal sám približne polovicu zo zostávajúcej šesťmesačnej lehoty. V tomto prípade prokurátorka GP určila lehotu na predloženie spisu so stanoviskom na jeden týždeň. Nie je nám z praxe známy iný prípad, keď GP žiadala predloženie spisov takpovediac zo dňa na deň,“ uvádza sa vo vyjadrení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Maroš Žilinka hovorí o tom, že dodržiava zákonný postup. „V prípade, že budú pokračovať takéto útoky a spájanie s trestnými vecami bývalého riaditeľa SIS, budem musieť uplatniť postupy podľa zákona,“ tvrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko