Na hlavný obsah

Generálny tajomník OSN Guterres sa v Moskve stretne s Putinom

Stane sa tak 26. apríla.

Generálny tajomník OSN Guterres sa v Moskve stretne s Putinom
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres sa na budúci utorok (26. 4.) stretne v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Oznámil to v piatok (22. 4.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

Agentúra pripomenula, že oznámenie zverejnili v 58. deň ruského vojenského ťaženia na Ukrajine. To si vyžiadalo už tisíce životov a vyhnalo z domovov viac než 12 miliónov ľudí. Tiež vyvolalo v Európe najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny.

O stretnutie s Putinom v Moskve požiadal samotný generálny tajomník OSN, rovnako ako o schôdzku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Urobil tak formou listov, ktoré obom prezidentom zaslal v utorok (19. 4.), uviedol v stredu (20. 4.) Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Táto iniciatíva by podľa neho mala naštartovať dialóg v záujme ukončenia vojny na Ukrajine.  

„V utorok 26. apríla pricestuje na rozhovory s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Prijme ho aj ruský prezident Vladimir Putin,“ povedal v piatok bez ďalších podrobností hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zatiaľ nie je známe, či sa zrealizuje aj Guterresovo stretnutie so Zelenským v Kyjeve.

So Zelenským telefonoval asi iba raz

Generálny tajomník OSN vyzýval obe strany na uzavretie štvordňového prímeria počas tohtotýždňových pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Ukrajina vyjadrila ochotu boje od štvrtka do nedele prerušiť, avšak Rusko podľa nej s Guterresovým návrhom nesúhlasilo.

OSN podľa agentúry AFP doposiaľ zohráva v snahách o ukončenie konfliktu na Ukrajine prevažne len marginálnu úlohu. K tomuto stavu čiastočne prispelo rozdelenie Bezpečnostnej rady OSN. Medzi jej stálymi členmi disponujúcimi právom veta je totiž okrem Ruska aj Čína, ktorá odmieta snahy o odsúdenie ruskej invázie.

Od začiatku ruskej agresie telefonoval Guterres so Zelenským zrejme len raz. Putin nie je so šéfom OSN v žiadnom kontakte, keďže ten označil ruskú inváziu na Ukrajinu za porušenie Charty OSN, základného dokumentu svetovej organizácie, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet