Na hlavný obsah

Globálny obchod s tovarmi v roku 2022 stúpne len o tri percentá, dôvodom je vojna na Ukrajine

WTO predpovedala pôvodne rast o 4,7 percenta.

Globálny obchod s tovarmi v roku 2022 stúpne len o tri percentá, dôvodom je vojna na Ukrajine
Riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová. Foto: TASR/AP

Globálny obchod s tovarmi sa podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v roku 2022 zväčší menej, ako sa pôvodne očakávalo. Perspektíva svetovej ekonomiky sa totiž zhoršila po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajine.

Globálny obchod s tovarmi podľa WTO v roku 2022 stúpne o tri percentá. Pred vypuknutím vojny organizácia predpovedala jeho rast o 4,7 percenta.

WTO v utorok (12. 4.) poukázala na viacero neistôt v súvislosti s prognózou obchodu na najbližšie dva roky. Ruský a ukrajinský vývoz takých tovarov, ako sú potraviny, ropa a hnojivá je ohrozený vojnou.

Vplyv má stále aj ochorenie COVID-19

Organizácia zároveň pripomenula pretrvávajúci vplyv pandémie ochorenia COVID-19. Predovšetkým následky lockdownov v Číne.

Za posledné dní hlásia niektoré čínske mestá rekordné počty infikovaných. Ohniskom šírenia napriek prísnemu lockdownu zostáva najľudnatejšie mesto Šanghaj.

Generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjová-Iwealová súčasnú situáciu popísala ako dvojnásobné ťažkosti vyplývajúce z vojnového konfliktu a koronavírusu.

Vyjadrila sa, že vojna spôsobila „obrovské ľudské utrpenie“ a jej vplyv sa prejavil po celom svete, najmä v chudobnejších krajinách.

WTO uviedla, že jej terajšia predikcia zohľadňuje také faktory, ako je vplyv vojny, sankcie proti Rusku a slabší dopyt po celom svete v dôsledku poklesu podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika