Na hlavný obsah

Gröhling: Na slovenských školách sa zatiaľ učí 6 248 ukrajinských žiakov

V Bratislavskom kraji evidujú 24 percent z celkového počtu.

Gröhling: Na slovenských školách sa zatiaľ učí 6 248 ukrajinských žiakov
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

V slovenskom vzdelávacom systéme je zatiaľ umiestnených 6 248 ukrajinských žiakov. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

V materských školách je 774 žiakov, na základných školách študuje 4 892 ukrajinských detí a na stredných školách sa učí 618 žiakov.

„Pre zaujímavosť, 24 percent detí je v Bratislavskom kraji. Vyše 80 percent študuje na štátnych školách,“ doplnil Gröhling. Ďalšie deti študujú na školách v ostatných krajoch. „V ostatných krajoch sa nachádza od 550 do 700 žiakov. Sú to minimálne percentuálne rozdiely.“

Prihlásilo sa aj 34 zamestnancov

V registri voľných kapacít uviedlo 211 škôl 6 300 voľných miest. „Kapacity škôl sú vyššie, číslo vychádza z údajov v registri,“ dodal minister.

Z Ukrajincov v školstve zamestnali 34 ľudí. Vo výraznej miere ide o administratívnych a prevádzkových pracovníkov, ale sú medzi nimi aj pedagogickí a odborní zamestnanci.

Rezort školstva plánuje v priebehu nasledujúceho týždňa doposielať školám jednorazový finančný príspevok v hodnote 200 eur na jedného žiaka. Školy o príspevok nemusia žiadať, pretože im bude poslaný na základe vyplnených údajov. Využiť ho môžu na nákup školských pomôcok aj na príspevok na dopravu pre žiaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko