Na hlavný obsah

Guterres: OSN urobí všetko pre záchranu ľudí z Mariupolu

Hovorí o zlyhaní Bezpečnostnej rady OSN.

Guterres: OSN urobí všetko pre záchranu ľudí z Mariupolu
Generálny tajomník OSN António Guterres na návšteve v Kyjeve. Foto: TASR/AP

OSN robí všetko, čo je v jej silách, aby umožnila evakuáciu z Mariupolu. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to podľa Reuters povedal generálny tajomník organizácie António Guterres.

„V tejto chvíli môžem len povedať, že robíme všetko, čo môžeme, aby sa tak stalo. Nebudem dávať žiadny komentár, ktorý by tejto možnosti mohol zabrániť,“ uviedol Guterres.

Prezident Zelenskyj uviedol, že po rokovaní so šéfom OSN verí v „pozitívny výsledok“, pokiaľ ide o prelomenie blokády mariupolských oceliarní Azovstaľ.

Tento priemyselný areál je posledným miestom odporu v Mariupole. Popri vojakoch sa v ňom podľa Kyjeva v zúfalých podmienkach skrývajú aj stovky civilistov.

Šéf OSN okrem toho po stretnutí so Zelenským vyhlásil, že Bezpečnostná rada OSN neurobila dosť pre odvrátenie vojny na Ukrajine. „Bezpečnostná rada OSN zlyhala v tom, že neurobila všetko, čo bolo v jej moci, aby zabránila tejto vojne a aby ju ukončila,“ povedal podľa agentúry AFP Guterres.

Vyšetrovanie vojnových zločinov

Pred schôdzkou v Kyjeve Guterres navštívil neďaleké mesto Buča, kde podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci povraždili stovky civilistov.

Generálny tajomník pri tejto príležitosti podľa agentúry AFP vyzval Rusko, aby spolupracovalo s Medzinárodným trestným súdom (ICC) pri vyšetrovaní možných vojnových zločinov spáchaných počas jeho invázie na Ukrajinu.

O evakuáciách civilistov rokoval šéf OSN predtým v utorok (26. 4.) v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Zelenskyj predtým označil za chybu, že Guterres sa rozhodol najprv vydať do Moskvy a až potom do ukrajinskej metropoly.

Ukrajinská agentúra Unian utorkové Guterresovo konanie označila za fiasko. OSN síce po stretnutí vo vyhlásení uviedla, že Putin v podstate súhlasí so zapojením OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža do evakuácií z mariupoľských oceliarní Azovstaľ.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov však v stredu (27. 4.) povedal, že konkrétne dohody o účasti týchto medzinárodných organizácií na evakuáciách zatiaľ nie sú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet