Na hlavný obsah

Naplnil svoju víziu o cenovo dostupných autách. Henry Ford zmenil filozofiu práce

Pracovníkov motivoval vyšším platom i podielom na zisku.

Naplnil svoju víziu o cenovo dostupných autách. Henry Ford zmenil filozofiu práce
Na snímke vynálezca a podnikateľ Henry Ford. Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo/Scherl

Podnik, ktorý neprináša nič iné ako peniaze, je úbohý podnik. To sú slová slávneho amerického vynálezcu a priemyselníka, priekopníka automobilového priemyslu Henryho Forda. Od jeho úmrtia uplynulo vo štvrtok (7. 4.) jubilejných 75 rokov.

Osemhodinový pracovný čas či lekárska starostlivosť

Podnikateľ sa narodil 30. júla 1863 v americkom Wayne County. Svojich pracovníkov motivoval vyššími platmi, ako mali robotníci inde a priznal im aj podiel na zisku. Ako jeden z prvých v USA im poskytol osemhodinový pracovný čas a päťdňový pracovný týždeň.

Pre príslušníkov ich rodín zabezpečil lekársku starostlivosť, školy i rekreačné zariadenia. Svojich zamestnancov nikdy nepodceňoval, mohli uplatniť svoje zlepšovateľské návrhy. Táto filozofia sa mu vyplatila. Jeden jeho robotník mal takú produktivitu práce ako traja v iných podnikoch.

Ford sa narodil v rodine farmára. Bol veľkým fanúšikom motorov, mimoriadny technický talent a viac-menej automobilový samouk.

Tri pokusy

Už v mladosti mu učarovali stroje a technika, pracoval ako inžinier v podniku Edison Illuminating Company. V roku 1896 zostrojil prvé samohybné vozidlo zvané Quadricycle. Vážilo 230 kg a jazdilo rýchlosťou 30 km/h.

S ďalšími investormi založil Ford v roku 1899 Detroit Automobile Company a v roku 1901 ďalšiu firmu Henry Ford Company. Tá začala proti jeho vôli vyrábať luxusné modely. Tým sa ale nenaplnil Fordov sen vyrábať lacné autá pre všetkých.

Do tretice preto založil Ford 16. júna 1903 v Detroite firmu Ford Motor Company. Touto firmou podnikateľ naplnil svoju víziu o cenovo dostupných autách do poslednej bodky. Po vozidlách, ktoré vyrobil, sa len zaprášilo.

Ford presťahoval svoju továreň v roku 1910 severne od Detroitu do Highland Parku. Prevzal koncepciu výroby od hodinárov, puškárov, výrobcov bicyklov a baličov mäsa. Pekne všetko „premiešal“, až z toho vzišla pásová výroba.

Na jeho montážnych linkách pracovali robotníci špeciálne vyškolení pre jednu činnosť. Jeho automobil Ford T sa stal známym aj pod prezývkou Tin Lizzie, čiže Plechová Líza a kupoval ho v tom čase skoro každý.

Filozofia spokojného zamestanca

Henry Ford patril nielen k podnikateľským veličinám, ale aj k technicky a organizačne nadaným ľuďom. Ako majiteľ spoločnosti Ford Motor Company sa stal jedným z najbohatších a najznámejších ľudí na svete.

Snaha o produkciu pri vynaložení čo najmenších nákladov ho priviedla nielen k vynálezom rôznych technických vymožeností, ale tiež k objavu faktu, že spokojný zamestnanec toho urobí viac ako traja nespokojní.

Americký vynálezca a priemyselník zomrel 7. apríla 1947 v Dearborne americkom Michigane vo veku 84 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet