Na hlavný obsah

Intenzívnu vlnu pandémie v Hongkongu spôsobila slabá zaočkovanosť

Vyplýva to z najnovšej vedeckej štúdie.

Intenzívnu vlnu pandémie v Hongkongu spôsobila slabá zaočkovanosť
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Posledná vlna pandémie ochorenia COVID-19 v Hongkongu súvisí najmä s nízkou mierou zaočkovanosti a s nedostatočnou „prirodzenou imunitou“ nadobudnutou po prekonaní covidu. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na najnovšiu americko-čínsku štúdiu.

Piata vlna koronavírusu v Hongkongu, ktorú spôsobil variant omikron, trvala od 6. januára do 21. marca. Štúdiu vypracovali odborníci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC).

V uvedenom časovom období zaznamenali zdravotnícke úrady v Hongkongu 1 049 959 infikovaných a 5 906 obetí na životoch. Svoj vrchol dosiahla táto vlna nákazy 4. marca, keď úrady hlásili 8 764 infikovaných na milión obyvateľov.

Počas piatej vlny predstavovala úmrtnosť v Hongkongu 37,7 mŕtveho na milión obyvateľov. To bolo jedno z najvyšších čísel na svete od začiatku pandémie, uvádza sa v štúdii.

„Od januára do marca v Hongkongu stúpol počet smrteľných obetí covidu. Až 96 % z týchto prípadov evidovali vo vekovej skupine nad 60 rokov. Riziko úmrtia bolo u plne zaočkovaných o 20 % nižšie než pri nezaočkovaných,“ zistili vedci.

Nulová tolerancia covidu

Do 23. decembra 2021 sa dalo v Hongkongu proti covidu aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovať len 67 % z oprávnených ľudí. Obe dávky dostalo 64 % a posilňovaciu dávku 5 % osôb.

Čím išlo o staršiu vekovú skupinu, tým bol počet zaočkovaných nižší. Pri osobách nad 80 rokov sa napríklad prvou dávkou nezaočkovalo ani len 20 % osôb. Prečo sa starší ľudia nechceli dať zaočkovať, podľa vedcov zatiaľ nie je jasné.

Imunita proti covidu sa však dala nadobudnúť len vakcináciou, keďže tamojšie úrady zastávali stratégiu tzv. nulovej tolerancie covidu zameranú na potlačenie pandémie. Tá zahŕňala lokalizované lockdowny, hromadné testovanie a obmedzenia cestovania zo zahraničia.                        

V dôsledku tejto stratégie však mnohí obyvatelia covid neprekonali, čo spôsobilo, že zostali nechránení. „Agresívna stratégia nulovej tolerancie covidu, ktorá bola pred variantom omikron úspešná, mohla k tejto nedbanlivosti (pri vakcinácii) prispieť,“ poznamenali autori štúdie.

APA však dodáva, že aktuálna kríza zrejme prispela k tomu, že mnohí ľudia sa rozhodli pre vakcináciu a miera zaočkovanosti sa u starších osôb už medzičasom zvýšila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet