Na hlavný obsah

Internetom sa šíri nebezpečná paracetamolová výzva, deti končia v nemocniciach

Otrava liečivom môže viesť k trvalým následkom a smrti.

Internetom sa šíri nebezpečná paracetamolová výzva, deti končia v nemocniciach
Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Foto: TASR

Na internete sa medzi tínedžermi šíri nebezpečná takzvaná „paracetamolová výzva“. Upozornil na to v pondelok (11. 4.) Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti.

Podstatou je, že osoba užije všetky lieky s obsahom liečivej látky paracetamol, ktoré má dostupné doma, a natočí reakciu svojho organizmu na požitie tejto látky na video, ktoré zdieľa na sociálnych sieťach.

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) eviduje na urgentnom príjme nárast počtu deti otrávených paracetamolom. Medzi symptómami sú bolesti brucha, nevoľnosť, nechutenstvo, únava či apatia.

„Otrava paracetamolom je vážny stav. Pri neliečenej otrave dochádza k zlyhávaniu obličiek, pečene a poruchám vedomia, čo môže viesť až k úmrtiu pacienta,“ zdôrazňuje ŠÚKL.

Objavili sa aj prípady užitia paracetamolu aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom. Vtedy hrozí aj otrava kofeínom a deti pociťujú búšenie srdca, majú závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné symptómy.

„Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy. K ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo je už moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,“ uviedol doktor Jakub Gécz z NÚDCH. V marcu tu hospitalizovali s otravou štyri deti.

Môže dôjsť aj k tomu, že úvodné príznaky sa vytratia a dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu, avšak zvyčajne sa po niekoľkých dňoch vrátia vo zvýšenej intenzite. Táto bezpríznaková fáza komplikuje diagnostiku, dodáva ŠÚKL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko