Na hlavný obsah

Je Slovensko pripravené na obmedzenie dodávok ruskej ropy?

Štát rokuje o krízových scenároch.

Je Slovensko pripravené na obmedzenie dodávok ruskej ropy?
Na ilustračnej snímke rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR

Slovensko sa pripravuje na možnosť obmedzenia ruských dodávok. Okrem plynu je strategickou surovinou najmä ropa. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) potvrdil, že štát rokuje s najväčšími spracovateľmi o krízových scenároch. Podľa neho by rafinéria Slovnaft mohla prestavať výrobné linky v priebehu niekoľkých mesiacov od prípadného zastavenia ruských dodávok.

Podľa odborníkov to také jednoduché nie je. Samotná rafinéria to potvrdzuje a hovorí, že ide o investície za stovky miliónov eur.

Ropa z Chorvátska

Štát kreslí krízové plány pre prípad, ak by Rusko zastavilo dodávky energií. Po plyne má v hľadáčiku najmä ropu. Viac ako 90 dní po prípadnom zatiahnutí kohútikov by Slovensko mohlo čerpať zo svojich zásob.

Následne by sa spustili alternatívne dodávky cez južnú trasu – ropovod Adria. Ten k nám privádza ropu z chorvátskeho Omišalju, kam ju dovážajú tankery.

Problém je, že slovenský petrochemický priemysel je postavený takmer výhradne na ruskej surovine, no Sulík tvrdí, že v prípade potreby by sa linky v rafinérii prispôsobili.

„Dokým sa nám minú všetky zásoby na Slovensku, to sú strategické, v Slovnafte a v Transpetrole, aby už boli tie výrobné linky v Slovnafte prestavané na to, aby už mohli spracovať inú ropu,“ uviedol šéf rezortu.

Komplikovaná prestavba

Prispôsobenie výrobných liniek je komplikovanejšie ako sa na prvý pohľad zdá.

„Musia tomu predchádzať laboratórne testy. Potom budeme vedieť zhodnotiť, ktoré ropy alebo ktorá ich zmes z tých, ktoré sú dostupné, sú vhodné pre túto rafinériu,“ dodal Sulík.

Rafinéria testuje zmesy, ktorými by mohla nahradiť prípadný výpadok z Ruska. Podľa Slovnaftu však nejde len o technológiu, ale aj o to, čo sa z čierneho zlata vyrába. V ich prípade je to najmä nafta. A na to je najlepšia ruská ropa.

Prechod na inú zmes pritom nie je otázka týždňov. „Bude to trvať dlhšie obdobie a bude to stáť určite stovky miliónov eur,“ upozorňuje hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Potrebný čas a investície

Analytik Jozef Badida z portálu Energie pre Vás vysvetľuje, že rafinéria už v súčasnosti pridáva do ruskej ropy v malých množstvách iné zmesy. Podľa neho by na výpadky okamžite zareagovať nedokázala.

„Je otázne, či by Slovnaft vedel spracovávať inú ropu. V tejto chvíli zrejme nie. Pravdepodobne by musel naozaj prestavať technológie, čo si vyžiada určité investície a čas. Je ťažké odhadnúť, ako rýchlo by to dokázal,“ uviedol Badida.

Neznámou zostáva aj postup Ruska. Či by odstavilo len ropovod Družba, no ropa by k nám naďalej prúdila z tankerov cez ropovod Adria, alebo by platilo plošné embargo.

„Ropovod Adria môže pokryť všetky požiadavky, ktoré vieme na Slovensko doviezť,“ dodal Molnár

Vláda tento týždeň odklepla krízový plán pre prípadný výpadok energií a surovín, ktorý však nie je dostupný pre verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika