Na hlavný obsah

Jeho pseudonym vznikol neveselým spôsobom. Iggy Pop sa preslávil hudbou aj extravaganciou

Označujú ho za krstného otca punku.

Jeho pseudonym vznikol neveselým spôsobom. Iggy Pop sa preslávil hudbou aj extravaganciou
Na snímke americký punk rockový spevák Iggy Pop na koncerte. Foto: TASR/AP

Amerického speváka a zakladajúceho člena rockovej skupiny The Stooges Iggyho Popa označujú za „krstného otca punku“ alebo „rockového leguána“. Po celé roky ale „nasával“ aj ďalšie hudobné štýly a už dlho je jedným z najvšestrannejších hudobníkov.

Preslávilo ho aj jeho divoké správanie sa na pódiu. Na koncertoch vystupuje do pol tela vyzlečený, predvádza tanečné kreácie, skáče a behá. Často tiež zostupuje z pódia medzi rozvášnených fanúšikov. A energiu nestráca ani vo veku 75 rokov. Toto životné jubileum slávi vo štvrtok 21. apríla.

Prezývka Iggy ho štvala

Iggy Pop, vlastným menom James Newell Osterberg, začínal ako bubeník v niekoľkých nie príliš známych kapelách. V Chicagu hral aj s bluesmanmi. Dodnes tvrdí, že „keď všetko ostatné zlyhá, nastúpi blues, to je ozajstná muzika“.

„Iggyho zo mňa urobil môj sadistický vedúci v obchode s platňami. Hrával som vtedy v skupine Iguanas. A keď ma šéf chcel strápniť a ponížiť, povedal mi: ‚Iggy, prines mi kávu.‘ A to ma vážne štvalo, pretože vtedy frčali prezývky ako Tab alebo Rock,“ spomínal pred niekoľkými rokmi.

Vznik druhej časti pseudonymu nebol už vôbec veselý. Pred jedným koncertom si oholil obočie a kamaráti mu povedali, že vyzerá ako Popp. Išlo o spolužiaka, ktorý práve prekonal chemoterapiu.

The Stooges vznikli v roku 1967 v stotisícovom Ann Arbore, kde okrem iného sídli Michiganská univerzita. Spočiatku sa nedalo hovoriť o nejakej veľkej sláve. O to väčšia ale mala skupina vplyv. Spoločne s MC5, New York Dolls či Ramones sa stali hlavnou inšpiráciou pre britských punkerov na čele so Sex Pistols alebo The Clash

Z krízy ho vytiahol David Bowie

Celkovo vydali tri platne a v roku 1974 sa rozpadli. Leví podiel na rozpade legendy mala drogová a alkoholová závislosť jej členov. Pôvodnú zostavu tvorili okrem Iggyho bratia Ron (gitarista) a Scott (bubeník) Ashetonovej, na basu hral Dave Alexander. Všetci už zomreli.

Z krízy vytiahol Iggyho ďalší slávny rocker David Bowie, ktorý ho pozval do Západného Berlína. Produkoval mu jeho prvé dve sólové, pre mnohých fanúšikov najlepšie platne – The Idiot a Lust for Life. Obe vyšli v roku 1977. Titulná skladba z albumu Lust For Life o mnoho rokov neskôr udávala rytmus kultovému filmu Trainspotting. Ďalším veľkým hitom z tejto platne bola pieseň The Passenger.

S filmom má Iggy aj ďalšie skúsenosti. Spoločne s Tomom Waitsom sa blysol vo filmovej rozprávke Jima Jarmuscha Káva a cigarety (1986). V Jarmuschovom filme Mŕtvy muž (1995) ohúril divákov v úlohe výstredného lovca kožušín so záľubou v ženských šatách a varení.

Žánrová pestrosť

Žánrový rozptyl jeho sólových platní je veľmi pestrý. Iggy, ktorý koncertoval aj na Slovensku, občas prekvapil aj baladami či niekedy až popovými a chytľavými piesňami.

K najúspešnejším platniam sa radí Party (1981), komerčne úspešná Blah Blah Blah Blah (1986), tvrdý až metalový Instinct (1988) alebo pestrá Brick by Brick (1990) so slávnym duetom s Kate Piersonovou zo skupiny B-52’s Candy. Potom začal Iggy opäť pritvrdzovať a jeho sólová platňa Skull Ring z roku 2003 už akoby predznamenala návrat k Stooges.

Tie Iggy Pop oživil po troch dekádach, v rokoch 2003 až 2013 vydala kapela dva albumy – The Weirdness a Ready to Die. Dokonca absolvovala niekoľko koncertných turné. Dnes už je ale kapela opäť minulosťou, čo potvrdil aj jej gitarista James Williamson.

Nakoniec sa Iggy vrátil k sólovej dráhe. V roku 2016 vydal kritikou cenený album Post Pop Depression a o tri roky neskôr zatiaľ poslednú platňu Free. Člen rokenrolovej siene slávy a držiteľ Grammy za celoživotný prínos sa v roku 2019 tiež objavil ako zombie v Jarmuschovom filme Mŕtvi nezomierajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet