Na hlavný obsah

Jesenné spojené voľby by sa mohli konať skôr. Schválila to vláda

Voliči v karanténe budú môcť voliť doma.

Jesenné spojené voľby by sa mohli konať skôr. Schválila to vláda
Ilustračné foto - vkladanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Vláda v utorok (12. 4.) schválila návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v jesenných spojených voľbách do orgánov samosprávnych krajov a orgánov samosprávy obcí. Z neho vyplýva, že voľby by sa mohli konať už v sobotu 22. októbra.

V prípade zákonnej iniciatívy, ktorá umožní hlasovanie aj voličom s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19, schválil kabinet aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

21 dní namiesto 14

Kabinet schválil legislatívny návrh z dielne ministerstva vnútra. Dôvodom je, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv – namiesto súčasných 14.

Voľby, určené na sobotu, by sa tak mohli konať 22. októbra a nie v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých (29. októbra). Tak to vychádza podľa súčasných zákonných podmienok.

Práve vzhľadom na časovú blízkosť sviatku, predpokladané presuny obyvateľstva a z toho vyplývajúce riziko nízkej účasti na voľbách sa začal zvažovať skorší termín.

„Predĺžením lehoty na uskutočnenie volieb do orgánov samospráv obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v rámci volebného obdobia a bez jeho narušenia sa vytvárajú predpoklady na širší časový priestor na určenie vhodného termínu konania príslušných volieb. Najmä s ohľadom na zvyklosti obyvateľstva v súvislosti s dňami pracovného pokoja a so štátnymi sviatkami,“ píše sa v predloženom návrhu.

Podmienky pre ľudí v karanténe

Špeciálnym spôsobom by mohli voliť ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19. Ale aj tí, ktorí žijú s nimi v spoločnej domácnosti, by mohli voliť z domu. Musia o to požiadať. Vyplýva to z návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby.

Postup podľa tohto zákona sa má uplatniť iba v prípade, ak k 30. septembru 2022 budú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR osoby pozitívne na ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, podliehať izolácii alebo karanténe.

O špeciálny spôsob hlasovania by mohli občania požiadať najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb do 12.00 h. Požiadať by mali zapisovateľa miestnej volebnej komisie telefonicky.

Na zabezpečenie hlasovania oprávnených voličov vytvoria špeciálne volebné obvody. Tie budú mať špeciálnu volebnú komisiu, ktorej sídlo môže byť obec či mesto. V Bratislave a Košiciach zase mestská časť.

Členovia špeciálnej volebnej komisie majú na požiadanie prísť s hlasovacími lístkami a špeciálnou prenosnou volebnou schránkou k voličom v karanténe. Komisiu by malo tvoriť aspoň osem ľudí, hlasovanie budú zabezpečovať minimálne dvaja vyslaní členovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko