Na hlavný obsah

Johnson čelí najhoršej kríze vo funkcii, parlament schválil jeho vyšetrovanie

Premiér odmieta odísť zo svojho postu.

Johnson čelí najhoršej kríze vo funkcii, parlament schválil jeho vyšetrovanie
Na snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson sa za posledné dni dvakrát ospravedlnil britským poslancom za porušenie zákona.

Za normálnych okolností by to znamenalo, že by premiér vo funkcii skončil. Johnson však doteraz odmietol rezignovať a keďže do roku 2024 nie sú naplánované žiadne všeobecné voľby, o jeho osude rozhodnú jeho vlastní členovia parlamentu.

Johnson čelí najhoršej kríze vo svojej premiérskej funkcii po tom, čo mu polícia udelila pokutu za porušenie protiepidemických pravidiel.

Johnsona za klamára považuje 80 % Britov

Najnovší prieskum verejnej mienky, ktorý agentúra YouGov uskutočnila pre rozhlasovú stanicu Times Radio, ukazuje, že takmer 80 percent Britov si myslí, že premiér je klamár.

Prieskum, v ktorom odpovedalo vyše 2 000 respondentov, ukázal, že Johnsonovi verí len zanedbateľná časť občanov. Za klamára ho považuje dokonca aj 61 percent ľudí, ktorí v roku 2019 volili konzervatívcov. Len osem percent respondentov uviedlo, že Johnson podľa nich neklamal.

Ako píše stanica CNN, ani prieskumy Konzervatívnej strany nevyzerajú príliš dobre. Stranícke zdroje si však myslia, že Johnson je stále skôr prínosom ako problémom.

Sú si vedomí toho, že by sa to mohlo zmeniť, ak bude Johnsonovi udelená ďalšia pokuta od polície alebo sa objavia ďalšie podrobnosti škandálu nazývaného Partygate.

Zatiaľ čo konzervatívci utrpeli pred voľbami obrovský pokles vo viacerých prieskumoch verejnej mienky, pozorovatelia sa domnievajú, že pre Johnsonových zákonodarcov by jeho odchod z funkcie znamenal veľkú porážku.

Vyšetrovanie premiéra

Britskí zákonodarcovia vo štvrtok (21. 4.) schválili návrh opozície, aby premiér čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore. Vláda totiž nečakane stiahla vlastný pozmeňujúci návrh, ktorým chcela vyšetrovanie zablokovať.

Vyšetrovanie úradujúceho premiéra pre úmyselné klamanie poslancov je absolútne ojedinelé a podľa agentúry AP môže Johnsonovou pozíciou silno otriasť.

Vláda chcela pôvodne presadiť, aby konzervatívni poslanci, ktorí majú v Dolnej snemovni jasnú prevahu, vyšetrovanie Johnsona zablokovali. Vo štvrtok však prekvapivo zmenila názor a odporučila vlastným poslancom, aby hlasovali podľa svojho svedomia.

Výsledok hlasovania tak ukázal, že aj konzervatívci nesúhlasia s Johnsonovým správaním. Steve Baker, jeden z premiérových najvernejších podporovateľov, ktorý v roku 2019 viedol kampaň za to, aby sa Johnson stal lídrom konzervatívcov, vo štvrtok vyzval premiéra na odstúpenie.

Baker je vplyvnou postavou medzi konzervatívnymi poslancami, najmä medzi brexitským krídlom strany, ktoré v minulosti podporovalo Johnsona.

Johnson má v parlamente stále väčšinu

Ako pripomína The Guardian, vyšetrovanie parlamentného výboru sa môže začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia. To môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Takzvaná komisia pre privilégia vypracuje správu, v ktorej uvedie či sa domnieva, že Boris Johnson úmyselne zavádzal parlament. K dispozícii bude mať aj vyše 300 fotografií a videí zo všetkých večierkov.

Ak sa ukáže, že Boris Johnson zavádzal, komisia môže navrhnúť vylúčenie z parlamentu, alebo ospravedlnenie sa dolnej komore. Podľa tradície sa však v takom prípade očakáva premiérová rezignácia.

Nie je jasné, nakoľko je tento výsledok realistický, vzhľadom na to, že vyšetrovací výbor tvoria väčšinou konzervatívni zákonodarcovia a Johnson má v parlamente stále relatívne veľkú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet