Na hlavný obsah

Úspešne vykonal atentát na Heydricha. Jozef Gabčík sa narodil pred 110 rokmi

V beznádejnej situácii spáchal neskôr samovraždu.

Jozef Gabčík (vľavo) a Jan Kubiš.
Jozef Gabčík (vľavo) a Jan Kubiš.Foto: Twitter/Politics & Contemporary History at Salford
Foto: Twitter/Politics & Contemporary History at Salford

Za jeho činy si ho ľudia pamätajú dodnes. Jozef Gabčík bol veliteľom skupiny československých parašutistov, ktorá vykonala atentát na tretieho muža nacistického Nemecka, zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Od narodenia Gabčíka, ktorý bol vo Francúzsku a v Spojenom kráľovstve príslušníkom československého vojska v zahraničí, uplynulo v piatok (8. 4.) 110 rokov.

Ako vojak obliekal vojenské rovnošaty troch armád – prvorepublikovej Československej armády, francúzskej Cudzineckej légie a napokon aj britskej. Píše o ňom Vojenský historický ústav (VHÚ).

Jozef Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v Poluvsí (okres Žilina) v rodine Ferdinanda a Márie Gabčíkovcov. Chodil do obecnej školy v Rajeckých Tepliciach a neskôr sa vyučil za zámočníka.

Vojenské začiatky

Do služby v československej armáde nastúpil 1. októbra 1932 v pešom pluku 14 v Košiciach. Absolvoval aj poddôstojnícku školu v Prešove. Po skončení pokračoval v dobrovoľnej službe do konca marca 1937, keď mu záväzok uplynul.

Pracoval i vo vojenskej továrni na výrobu bojových plynov v Žiline, kde sa pri havárii nadýchal nebezpečných plynov. Vysvetlil riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa VHÚ Peter Šumichrast.

Následne preložili Jozefa Gabčíka do skladu bojových chemických látok v Skalke nad Váhom. Keď hrozilo, že sklady padnú do nemeckých rúk, vykonal sabotáž. Vzhľadom na riziko zatknutia prekročil slovensko-poľské hranice a v Krakove sa prihlásil do tvoriaceho sa československého vojska.

V júli 1939 odplával na lodi do Francúzska, kde vstúpil do francúzskej Cudzineckej légie.

Druhá svetová vojna

„Po začatí druhej svetovej vojny Gabčíka prepustili z légie a po návrate do Francúzska ho v Agde zaradili do československej brannej moci. Od januára 1940 ho povýšili na rotného,“ spresnil historik. V júni 1940 sa zúčastnil na bojoch ako veliteľ guľometnej čaty.

V júli 1940 priplával do Veľkej Británie a zaradili ho k 1. pešiemu práporu 1. československej zmiešanej brigády. Za prejavenú statočnosť v bojoch ho vyznamenali Československým vojnovým krížom 1939.

V lete 1941 súhlasil so zaradením do výcviku pre zvláštne úlohy a absolvoval rôzne špeciálne kurzy. Po nich sa ako jeden z prvých československých vojakov dobrovoľne prihlásil na plnenie špeciálnych úloh na území okupovanej vlasti.

Príprava na atentát

„V októbri 1941 sa stal veliteľom skupiny Anthropoid, ktorá mala vykonať atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora, SS-Obegruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha. Vzhľadom na zranenie druhého člena skupiny Karla Svobodu, ktorého nahradil Gabčíkov priateľ Jan Kubiš a nepriaznivé podmienky pre let nad okupovanou Európou, sa ich vysadenie oddialilo,“ objasnil Šumichrast.

Auto, v ktorom sedel Reinhard Heydrich, počas atentátu.
Auto, v ktorom sedel Reinhard Heydrich, počas atentátu.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Skupinu Anthropoid 29. decembra 1941 o 02.24 h vysadili s príslušníkmi skupín Silver A a Silver B v blízkosti obce Nehvizdy pri Prahe. S pomocou českých vlastencov uskutočnili 27. mája 1942 atentát na Heydricha.

V tento deň dostal o pol jedenástej v ostrej zákrute v Prahe-Libni znamenie, že sa blíži Heydrichov kabriolet. Gabčík mu skočil do cesty, ale zasekol sa mu samopal, ktorý skrýval pod plášťom. Kubiš preto vytiahol z tašky granát, trafil auto a úlomky protektora smrteľne ranili. Heydrich svojim zraneniam niekoľko dní po atentáte – 4. júna – v nemocnici podľahol.  

Reinhard Heydrich.
Reinhard Heydrich.Foto: Tiwtter/Politics & Contemporary History at Salford
Foto: Tiwtter/Politics & Contemporary History at Salford

Gabčíkov koniec

Nemeckou pomstou sa stalo hromadné zatýkanie, popravy, vypálenie a vyvraždenie obcí Ležáky a Lidice za to, že poskytli členom odboja pomoc.

Počas vlny masových represálií sa ukrývali na rôznych miestach. Posledným útočiskom sa pre nich stal 18. júna 1942 Pravoslávny katedrálny chrám svätého Cyrila a Metoda v Prahe.

Ich úkryt vypátralo gestapo po tom, čo jeden z parašutistov, Karel Čurda, prezradil mená tých, ktorí im pomáhali. Dostal za to ako odmenu 500 000 ríšskych mariek. V roku 1947 ho popravili za velezradu.

Dovedna siedmi výsadkári sa bránili presile 800 mužov. Vydržali sedem hodín.

Po tom, čo sa im minula munícia, spáchali Jozef Gabčík spolu s Jaroslavom Švarcom, Janom Hrubým a Josefom Valčíkom v krypte chrámu samovraždu, aby sa vyhli zajatiu.

Spolu s nimi zahynuli aj ďalší parašutisti – Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík.

Gabčíka za prejavené hrdinstvo niekoľkokrát posmrtne povýšili a vyznamenali. V roku 2015 ho prezident Andrej Kiska vymenoval do hodnosti brigádneho generála in memoriam a v roku 2017 do hodnosti generálmajora in memoriam.

Jan Kubiš (vľavo) a Jozef Gabčík.
Jan Kubiš (vľavo) a Jozef Gabčík.Foto: Twitter
Foto: Twitter

Príbeh Gabčíka a Kubiša sa niekoľkokrát objavil aj na striebornom plátne. K jedným z najlepších československých spracovaní patrí film Atentát (1964). V roku 2016 ich osoby stvárnili britskí herci Cilian Murphy (Gabčík) a Jamie Dornan (Kubiš) vo filme Operácia Anthropoid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko