Na hlavný obsah

Juhoafrická republika vyhlásila po ničivých povodniach stav národnej katastrofy

Zomrelo najmenej 443 ľudí.

Juhoafrická republika vyhlásila po ničivých povodniach stav národnej katastrofy
Povodne v Juhoafrickej republike. Foto: Twitter

Po ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali najmenej 443 obetí na životoch, prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa vyhlásil stav národnej katastrofy.

Do zasiahnutých oblastí bolo vyslaných vyše 10 000 vojakov, aby sa podieľali na záchranných operáciách a na pomoci postihnutým záplavami. Podľa stanice BBC sa stále pátra po 63 ľuďoch.

„Vláda sa v noci zišla na mimoriadnom zasadnutí a rozhodla sa vyhlásiť stav národnej katastrofy,“ uviedol prezident v pondelok (18.4.). Citovala ho agentúra AFP.

Zosuvy pôdy ochromili dopravu

Veľká voda sa minulý týždeň prehnala provinciou KwaZulu-Natal. Na niektorých miestach v tomto regióne spadlo za jediný deň niekoľkomesačné množstvo zrážok a zosuvy pôdy následne ochromili dopravu.

Na pomoc bola povolaná armáda a škody na majetku úrady odhadujú najmenej na desať miliárd randov (zhruba 630 miliónov eur).

Podľa BBC bolo v provincii zničených takmer 4 000 domov a ďalších vyše 8 000 ich bolo poškodených. Väčšina z nich sa nachádza v prístavnom meste Durban. Provincia zaznamenala tiež výpadky v dodávkach energií. Niektoré oblasti sú bez vody a elektriny už týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet