Na hlavný obsah

Kaczyňski nezvyčajne ostro kritizoval dlhodobého spojenca Orbána

Vyjadril sklamanie nad Orbánovým prístupom k ruskej agresii.

Kaczyňski nezvyčajne ostro kritizoval dlhodobého spojenca Orbána
Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. Foto: PAP

Poľský vicepremiér a fakticky najmocnejší politik v krajine Jaroslaw Kaczyňski nezvyčajne silnými slovami kritizoval svojho dlhodobého spojenca a priateľa, maďarského premiéra Viktora Orbána.

Vyjadril sklamanie nad Orbánovým prístupom k ruskej agresii na Ukrajine. Povedal tiež, že ďalšia spolupráca nie je možná, a to pokým maďarský premiér svoj postoj nezmení.

Orbánovým postojom je sklamaný

Kaczyňski súkromnej rozhlasovej stanici Radio Plus povedal, že má „jednoznačne negatívny“ názor na Orbánovo odmietanie odsúdiť ruského vodcu Vladimira Putina za inváziu na Ukrajinu a pomôcť s vyzbrojením Kyjeva a tiež na Orbánovo vyjadrenie, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je jedným z jeho protivníkov.

Podľa šéfa poľských vládnych konzervatívcov je Orbánov prístup „veľmi smutný“ a je sklamaním.

„Ak premiér Orbán hovorí, že jasne nevidí, čo sa stalo v Buči, odporučil by som mu navštíviť očného lekára. Je to sklamanie,“ povedal Kaczyňski s odkazom na masaker civilistov v ukrajinskom meste, pripisovaný ruským okupačným silám.

Orbán chce posilniť partnerstvo s Poľskom

Zároveň ale vyjadril určité pochopenie pre možné Orbánove ciele. „Verím, že to, čo Viktor Orbán robí, je späté s nádejou, že zohrá nejakú úlohu v snahách o ukončenie konfliktu. Myslím však, že to je slepá ulička,“ poznamenal Kaczyňski.

Orbán po víťazstve v parlamentných voľbách z minulej nedele (3. 4.) povedal, že chce posilniť partnerstvo s Poľskom a ukončiť rozpory čo sa týka ruskej invázie na Ukrajinu.

Kaczyňski na to v piatok (8. 4.) odpovedal, že zmena nastane „za podmienky, že sa zmení Viktor Orbán“. Za súčasného stavu „nemôžeme spolupracovať“, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet