Na hlavný obsah

Kanadský parlament jednohlasne označil činy Ruska na Ukrajine za genocídu

Rezolúcia uvádza zoznam zločinov spáchaných ruskou armádou.

Kanadský parlament jednohlasne označil činy Ruska na Ukrajine za genocídu
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadskí zákonodarcovia v stredu (27. 4.) jednomyseľne označili ruské pôsobenie na Ukrajine za „genocídu“. Poslanci uviedli, že existuje „dostatok dôkazov o systémových a rozsiahlych vojnových zločinoch proti ľudskosti“ páchaných Moskvou. O prijatí rezolúcie informovala agentúra Reuters.

Kremeľ obvinenia dlhodobo odmieta, svoju inváziu na Ukrajinu označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Rezolúcia uvádza zoznam zločinov spáchaných ruskou armádou. Vrátane úmyselného zabíjania ukrajinských civilistov, znesvecovania mŕtvych, nútenej deportácie ukrajinských detí, fyzického a psychického mučenia a znásilňovania. Prijaté uznesenie nemá žiadne právne dôsledky.

Kanadský premiér Justin Trudeau na začiatku apríla vyhlásil, že je „úplne správne“, že čoraz viac ľudí označuje ruské činy na Ukrajine za genocídu. Podporil tak obvinenie, ktoré o deň skôr vzniesol americký prezident Joe Biden.

Ukrajinský parlament 14. apríla schválil uznesenie, v ktorom označil počínanie ruskej armády na Ukrajine za genocídu. Vyzval parlamenty, vlády a organizácie vo svete, aby urobili to isté. Podobnú rezolúciu už schválil napríklad parlament v Estónsku a Lotyšsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet