Na hlavný obsah

Ketanji Brownová Jacksonová bude prvou černoškou na Najvyššom súde v USA

Bude iba šiestou ženou v sudcovskej funkcii.

Ketanji Brownová Jacksonová bude prvou černoškou na Najvyššom súde v USA
Na snímke sprava nová sudkyňa Najvyššieho súdu USA Ketanji Brownová Jacksonová a americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký Senát schválil do najvyššieho súdu Ketanji Brownovú Jacksonovú, informovala vo štvrtok (7. 4.) agentúra AP. Je prvou černoškou, ktorá kedy získala post na najvyššej súdnej inštancii USA. Kandidátku amerického prezidenta Joea Bidena podporilo 53 senátorov, proti sa vyslovilo 47.

Päťdesiatjedenročnú sudkyňu federálneho systému podporilo všetkých päťdesiat demokratov a traja členovia Republikánskej strany. Svoj hlas jej dali senátorky Lisa Murkowská a Susan Collinsová a ich stranícky kolega Mitt Romney.

Brownová Jacksonová bude 116. držiteľkou jedného z deviatich kresiel v najvyššej súdnej inštancii v USA, prvou černoškou a zároveň iba šiestou ženou v tejto funkcii. Tento post v súčasnosti zastávajú tri ženy – Amy Coneyová Barrettová, Elena Kaganová a Soňa Sotomayorová.

Viaceré míľniky

Prvýkrát v histórii tak v najvyššom súde USA súčasne zasadnú štyri ženy. Prvým černochom, ktorý zastával post v Najvyššom súde, sa stal v roku 1967 Thurgood Marshall nominovaný prezidentom Lyndonom Johnsonom.

Brownová Jacksonová do úradu nastúpi, až pôjde 83-ročný člen liberálneho krídla súdu Stephen Breyer koncom júna do penzie. Nová sudkyňa nezmení ideologickú rovnováhu najvyššieho súdu, kde konzervatívni členovia prevažujú pomerom 6:3. Liberálne krídlo súdu by ale mohla vzhľadom na svoj vek osviežiť. Funkciu by mohla zastávať desiatky rokov.

„Je to nádherný, radostný a inšpiratívny deň – pre Senát, pre Najvyšší súd a pre Spojené štáty americké,“ privítal výsledok hlasovania líder demokratických senátorov Chuck Schumer. Jacksonová Brownová sledovala priebeh schvaľovania v Bielom dome s prezidentom Bidenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet