Na hlavný obsah

KĽDR podľa Kim Čong-una urýchli posilňovanie svojich jadrových schopností

Medzi analytikmi rastú obavy z nového jadrového testu.

KĽDR podľa Kim Čong-una urýchli posilňovanie svojich jadrových schopností
Ilustračná snímka - hypersonická strela. Foto: TASR/AP

KĽDR urýchli budovanie svojho jadrového arzenálu. Na pondelňajšej (25. 4.) vojenskej prehliadke v centre Pchjongjangu to vyhlásil severokórejský vodca Kim Čong-un. Juhokórejské médiá informovali o prehliadke už v pondelok.

V utorok (26. 4.) potvrdila jej konanie aj severokórejská štátna agentúra KCNA. Podľa agentúry AP rastú medzi analytikmi obavy, že KĽDR uskutoční nový jadrový test.

„Budeme aj naďalej zavádzať opatrenia na posilnenie a rozvoj jadrových schopností našej krajiny, a to najvyššou rýchlosťou,“ uviedol Kim Čong-un pri prehliadke k 90. výročiu založenia severokórejskej armády. Jadrové zbrane majú podľa Kima v prvom rade odstrašiť zahraničné krajiny od útoku na KĽDR.

Podľa analytikov predstavila KĽDR na prehliadke aj svoju novú raketu Hwasong-17, ktorú otestovala v marci. Na vojenskom defilé sa zúčastnila aj bežná vojenská technika a tisíce vojakov.

Činnosť na jadrovej strelnici

Medzi analytikmi rastú obavy z nového jadrového testu. Existujú totiž náznaky, že KĽDR obnovuje činnosť na jadrovej strelnici, ktorá bola naposledy aktívna v roku 2017.

KĽDR začiatkom tohto mesiaca vyhlásila, že v prípade napadnutia zaútočí na Južnú Kóreu jadrovými zbraňami. Severná Kórea tento rok odpaľuje rakety nebývale často. Za to ju odsúdili USA, Južná Kórea a Japonsko. OSN zakázala krajine vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Správanie Severnej Kórey môže byť podľa agentúry AP také z dôvodu domácej politiky. Severokórejská ekonomika utrpela veľké straty za pandémie covidu-19. To vlani viedlo Kima k priznaniu, že krajina prechádza najhoršou situáciou vo svojich dejinách.

KĽDR sa ani nepodarilo uvoľniť medzinárodné sankcie, posledné vážne rokovania na túto tému sú z roku 2019, keď sa Kim stretol s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

V budovaní svojho jadrového a raketového arzenálu ale Pchjongjang využíva spory medzi stálymi členmi v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré sa ešte prehĺbili po ruskej agresii proti Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet