Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine môže ohroziť chránené vtáctvo na Slovensku

Zdanlivo nesúvisiace témy spája poľnohospodárstvo.

Konflikt na Ukrajine môže ohroziť chránené vtáctvo na Slovensku
Na ilustračnej snímke drop veľký. Foto: wikimedia commons

Aktivisti upozorňujú, že konflikt na Ukrajine môže ohroziť chránené vtáctvo na Slovensku. Zdanlivo nesúvisiace témy spája poľnohospodárstvo.

Vojna u našich susedov totiž zasiahla aj dodávky niektorých plodín, Európska únia preto dovolila v rámci zvýšenej produkcie uvoľniť niektoré postupy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Ohrozí to dropa veľkého?

Napríklad nevysievať úrodu na úhory, kde sa darí chráneným živočíchom. Ministerstvo pôdohospodárstva reaguje, že farmári v čo najväčšej možnej miere zachovajú prirodzené biotopy.

Drop veľký je najväčší európsky vták, ktorý je schopný vzlietnuť. Na Slovensku bol kedysi bežný, dnes sa vyskytuje už len v jedinej lokalite na hraniciach Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Aj jeho môže uvoľnenie postupov v poľnohospodárstve ohroziť.

„Žiaľ, krízou na Ukrajine sa zväčšil tlak na väčšiu produkciu potravín u nás. To je, samozrejme, pochopiteľné a nutné, ale už sa nepremýšľa nad niektorými dôsledkami, ktoré budú dlhodobé, a ktoré ohrozia najohrozenejšie druhy u nás,“ vysvetľuje Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko.

Slovensko má veľa monokultúrnych polí

Za pravdu dáva ochranárom aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

„Práve Slovenská republika má na niektorých častiach najväčší podiel monokultúrnych lánov, hneď po severnom Nemecku. Je to náš vypuklý problém. Napriek kríze ne Ukrajine by sme nemali rezignovať na riešenie na tento problém. Skutočne môže predstavovať riziko aj pre ohrozené vtáctvo, ktoré sa vytráca,“ hovorí.

Poľnohospodári napríklad môžu po novom obrábať aj časti polí, ktoré ležali úhorom a sú pre vtáctvo prirodzeným priestorom na život. Agronómovia reagujú, že na Slovensku takejto pôdy nie je veľa.

„Navyše úhor nie je jediným biotopom v poľnohospodárskej krajine, kde môže sídliť vtáctvo. Jeho prirodzeným prostredím sú aj remisky, okraji polí alebo stromoradia. Navyše nepredpokladáme, žeby naši poľnohospodári mali enormný záujem pestovať plodiny aj na pôde, ktorá tento rok leží úhorom,“ hovorí hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Agrorezort dodáva, že zmena určite nebude znamenať zníženie kvality života pre vtáctvo.

„V súvislosti so zvýšeným osevom a uvoľnením ekologických postupov v poľnohospodárstve, ktoré pre konflikt na Ukrajine schválila Európska komisia, budú poľnohospodári uplatňovať také postupy, aby v čo najväčšej miere zachované prirodzené biotopy vzácnych druhov fauny a flóry,“ uviedol hovorca Andrej Walner.

Aktivisti zároveň zverejnili výsledky prieskumu agentúry Median, v ktorom z 1 000 respondentov 87 percent vyjadrilo súhlas s tým, aby štát podnikol kroky na ochranu dropa veľkého na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál