Na hlavný obsah

Koronavírusový variant XE sa objavil aj v Česku, podľa odborníkov je infekčnejší

Nárast hospitalizovaných však nespôsobuje.

Po Spojenom kráľovstve hlási prvý prípad aj Česko. Variant koronavírusu označovaný ako XE je podľa odborníkov infekčnejší ako pôvodný omikron. Doterajšie dáta však ukazujú, že veľkým ohrozením nie je. Pacientov s ním v nemocniciach nepribúda.

Vo Veľkej Británii sa variant XE potvrdil u vyše sedemsto ľudí. Prvý prípad zaznamenalo aj Česko, infikovala sa ním žena z Prahy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tento variant vzniká vlastne tým, že sa ľudia nainfikujú dvomi líniami toho koronavírusu. Vieme, že v súčasnosti nám koluje línia BA-1 a BA-2. A vlastne tento XE variant vznikol akoby si pomenili navzájom gény,“ povedala virologička a vedúca vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV Tatiana Betáková.

Podľa virologičky je takéto kombinovanie variantov bežné. „Aj v minulosti sme zaznamenali zmiešané vírusy medzi delta variantom a omikronom. Určite je tam tých variantov viac, čiže zatiaľ tento vírus nepatrí medzi vírusy, ktoré by nás mimoriadne ohrozovali,“ dodala.

Odborníci predpokladajú, že XE variant je o 10 percent infekčnejší ako súčasný omikron. Dáta z Veľkej Británie však ukazujú, že nárast hospitalizovaných nespôsobuje.

Hoci podľa virologičky nie je vylúčené, že sa XE variant objaví aj na Slovensku, opatrnejší by mali byť Slováci proti súčasnému omikronu. Upozorňuje, že pandémia sa ešte neskončila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet