Na hlavný obsah

Kotlebu odsúdili v kauze šekov na šesť mesiacov podmienečne

Rozhodol o tom Najvyšší súd SR.

Kotlebu odsúdili v kauze šekov na šesť mesiacov podmienečne
Poslanec ĽSNS Marian Kotleba. Foto: TASR

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1 488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. V utorok (5. 4.) o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd (NS) SR.

Odvolací súd zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z októbra 2020, ktorý ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia.

Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Príde o poslanecký mandát

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR zároveň znamená, že Marian Kotleba príde o poslanecký mandát. Skonštatovala to mimovládna organizácia Via Iuris na svojom profile na sociálnej sieti.

Po strate mandátu by ho mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Potvrdil to hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský.

Kotleba oslavoval vznik Slovenského štátu

Predseda odvolacieho senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil nielen nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88, ale aj termín odovzdávania šekov – výročie vyhlásenia Slovenského štátu.

Kotleba podľa súdu týmto spôsobom „oslavoval vznik Slovenského štátu založeného aj na princípoch fašizmu a nacizmu“.

NS SR však na rozdiel od ŠTS nedospel k záveru, že by Kotleba tieto ideológie propagoval. „Takéto konanie nebolo spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané,“ dodal predseda senátu.

Ako ďalej uviedol, odsúdený sa trestného činu dopustil v pozícii predsedu ĽSNS a súčasne vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Kotleba: Išlo o to, aby ma zbavili poslaneckého mandátu

Marian Kotleba na rozsudok reagoval na sociálnej sieti. Uviedol, že v skutočnosti išlo o to, aby ho zbavili mandátu poslanca NR SR.

„Úloha systému bola splnená, pretože sa vôbec nebojovalo o môj pobyt za mrežami, ale len o zbavenie Mariana Kotlebu poslaneckého mandátu,“ napísal.

Inštitút ľudských práv: Je to výsmech princípom spravodlivosti

Mimovládna organizácia Inštitút za ľudské práva (IĽP) rozhodnutie súdu nepovažuje za dostatočné. “Fakt, že Marián Kotleba nebude musieť ísť do väzenia je veľmi zlý signál vo veľmi zlej chvíli. Všetci vidíme kam pôsobenie extrémistov môže viesť u našich susedov. Spoločenská nebezpečnosť takýchto páchateľov je ďalekosiahla,“ povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

„Aký obraz o spravodlivosti vytvárame medzi občanmi keď ľudia užívajúci marihuanu sú posielaní do väzenia na dlhé roky a kovaný fašista dostane za šírenie tejto chorej a nebezpečnej ideológie iba krátku podmienku? Je to výsmech princípom spravodlivosti,“ dodal.

Vyzývajú na rozpustenie strany

Podľa právničky IĽP Andrey Salibovej rozhodnutie súdu treba rešpektovať a použiť ho čo najlepšie, ako sa dá. „To znamená najmä na rozpustenie strany Kotlebovci – ĽSNS, ale aj odštiepeneckej strany Republika. Vyzývame generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby neodkladne spustil proces vedúci k rozpusteniu týchto strán. Nemôže byť pochýb o ich antidemokratickom charaktere a nezlučiteľnosti s právnym poriadkom SR,“ vyhlásila

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko