Na hlavný obsah

Krajniak: Okamžité zvýšenie dôchodkov by umožnilo zrušenie druhého piliera

Vo vládnej koalícii na tom nie je zhoda.

Štát zatiaľ dôchodcom nebude 100 eurami kompenzovať zdražovanie energií či potravín. Podľa vlády na to nemá peniaze.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že by seniorom mohli okamžite zvýšiť dôchodky o asi 50 eur, ak by sa zrušil druhý pilier. Krajniak však zdôrazňuje, že vo vláde v tejto otázke nie je zhoda. Ekonóm pripomína, že financie v druhom pilieri sú majetkom sporiteľov.

Do druhého piliera smeruje každý rok jedna miliarda eur. Ak by odvody doň neboli povinné, podľa ministra práce by tieto peniaze pomohli súčasným dôchodcom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nie je konsenzus vo vládnej koalícii k nejakým tvrdším zásahom do druhého piliera. Mne nezostáva nič iné než to rešpektovať. A preto musíme hľadať peniaze z iných zdrojov,“ uviedol minister.

Súčasná dvojciferná inflácia ukrajuje najmä z budúcich druhopilierových dôchodkov. V dlhodobom horizonte sa darilo poraziť infláciu najmä negarantovaným fondom. Tie dvakrát dosiahli výnos viac ako 25 %, pričom inflácia bola len okolo jedného percenta.

Ministerstvo práce by už koncom týždňa malo predstaviť novelu zákona o dôchodkovom sporení a v ňom zmeny, ktoré čakajú druhý pilier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika