Na hlavný obsah

Krajniak: S vyplácaním finančnej pomoci pre odídencov pomôžu medzinárodné organizácie

Štát tak ušetrí 6,6 milióna eur.

Krajniak: S vyplácaním finančnej pomoci pre odídencov pomôžu medzinárodné organizácie
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil medzinárodnú spoluprácu pri pomoci utečencov z Ukrajiny. „Snažili sme sa založiť systém pomoci pre ľudí, ktorí chceli nájsť útočisko na Slovensku,“ povedal Krajniak.

Na projekte by sa mali podieľať organizácie UNICEF, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, Medzinárodná organizácia pre migráciu a medzinárodný, ako aj Slovenský Červený kríž.

Slovensko ušetrí 6,6 milióna eur

Dieťa do troch rokov bude po novom dostávať pomoc 160 eur mesačne, dieťa vo veku 3 až 18 rokov dostane 60 eur za mesiac a dospelý človek dostane 80 eur mesačne. „Predbežne je táto dohoda urobená na tri mesiace,“ dodal Krajniak.

Minister dodal, že utečenci, ktorí už dostávali dávky, prejdú od júna na medzinárodnú podporu. Tí, ktorí na Slovensko prídu v priebehu mája, prejdú okamžite na medzinárodnú pomoc.

„Náš systém je nastavený tak, že keď v danom mesiaci požiada občan o pomoc, vyplatená bude až na ďalší mesiac. Nový systém je výhodný v tom, že ak požiada odídenec o pomoc, bude mu vyplatená do niekoľkých dní,“ vysvetlil Krajniak.

Odídencom rezort poskytne informácie, spustí sa aj informačná kampaň.

Minister hovorí, že spolupráca prinesie viacero výhod. „Celkovo ušetrime 6,6 milióna eur za tri mesiace. Využiť môžeme aj informačné systémy partnerských organizácii, čo je pre nás veľkým prínosom.“

Pomoc nesmie byť vyššia než pre občanov SR

Krajniak tvrdí, že situáciu bude rezort priebežne monitorovať. „Ak by aj pomoc nepokračovala, plánujeme pomáhať Ukrajincom aj naďalej. Nemám obavy, že by sme situáciu nezvládli.“ Ak by sa spolupráca s organizáciami skončila po troch mesiacoch, štát ju bude hradiť z prostriedkov Európskej únie.

Doteraz boli odídenci napojení na slovenský systém v hmotnej núdzi. Každý odídenec, ktorý dostal status dočasného útočiska, má nárok na výšku pomoci.

Podľa Krajniaka však pomoc pre odídencov nesmie byť vyššia ako pomoc pre občanov SR. „Keď musia naši občania vyžiť v najhoršom sociálnom prostredí z takej podpory, je asi logické, že nemôžeme nastaviť pomoc pre odídencov vyššiu. Snažili sme sa to nastaviť férovo, aby sme šetrili zdroje SR. Ale aby platilo, aby odídenec nemal vyššiu podporu ako občan SR.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika