Na hlavný obsah

RTVS na Donbase: Úrady vyzvali na urýchlenú evakuáciu, tvoria sa dlhé kolóny

Vlaky v niektorých mestách nestoja.

Po stiahnutí ruských vojsk z okolia Kyjeva, Černihiva a Súm sa očakáva útok na Donbas. Ruské vojská postúpili za uplynulých 48 hodín ďalších 7 km v smere na mesto Slovjansk. Miestne úrady preto vyzvali na urýchlenú evakuáciu. Na Donbase nakrúcal štáb RTVS.

Jediná hlavná cesta, ktorá spája Rusmi zovreté územie Donbasu s mestom Dnipro, je preplnená. Ľudia stoja v kilometrových kolónach a cesta sa predlžuje o niekoľko hodín.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Druhá alternatíva – cestovať cez mesto Izium do Charkova, už totiž nie je možná. Izium už ovládli Rusi. Zúfalá je aj situácia v meste Slovjansk. Ide o niekdajšiu baštu proruských separatistov, o ktorej môžeme povedať, že v nej sa začal celý tento konflikt v roku 2014.

Ľudia v Slovjansku na železničnej stanici čakajú na nástupišti na evakuačný vlak aj za zvukov sirény. Prechádzajúci vlak však na stanici ani nezastavil (viď reportáž, pozn.) a ľudia čakajú ďalej.

„Čakám tu už dlho. Bude to tak osem hodín, možno o niečo menej. Idem do Chmelnického na západnú Ukrajinu. Je tam škola, ktorú zriadili pre utečencov,“ hovorí Dima, utečenec z Bachmutu.

Kým situáciu v jeho rodnom meste opisuje ako relatívne pokojnú, každodennému bombardovaniu čelia miesta na hranici so samozvanými republikami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet