Na hlavný obsah

Kronikárka Oravy či autorka bankovky. Maliarka Mária Medvecká zomrela pred 35 rokmi

Mala zmysel pre sociálne cítenie.

Kronikárka Oravy či autorka bankovky. Maliarka Mária Medvecká zomrela pred 35 rokmi
Na archívnej snímke z 1. augusta 1974 akademická maliarka Mária Medvecká pri práci v teréne. Foto: TASR

Celú svoju tvorbu zamerala na zobrazovanie premien rodnej Oravy a v jej celoživotnom maliarskom diele cítiť hlboký vzťah k rodnému kraju a jeho ľudu. Nazývali ju preto aj kronikárkou Oravy. Reč je o významnej slovenskej maliarke Márii Medveckej.

Jej dielo sa dá okrem galérií nájsť aj na poštových známkach. V minulosti (1961 až 1988) aj na desaťkorunovej československej bankovke, ktorej bola autorkou. V sobotu (23. 4.) uplynulo presne 35 rokov od jej úmrtia.

Mária Medvecká sa narodila 11. októbra 1914 v oravskej dedinke Medvedzie, ktorá je dnes mestskou časťou Tvrdošína. Pochádzala zo šľachtického rodu Medveckých z Medvedzieho a Malého Bysterca (dnes časť Dolného Kubína).

Realistická orientácia

Študovala na Pedagogickej akadémii v Bratislave. Pôsobila ako učiteľka v Zubrohlave, Tvrdošíne, Jablonke a Námestove. V rokoch 1942 až 1945 študovala na Oddelení kreslenia a maľovania Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave u profesora Maximiliána Schurmanna.

Štúdium pokračovala na Akadémiách výtvarných umení vo Viedni u profesora Robina Christiana Andersena (1945 až 1946) a v Prahe u profesora Jána Želibského (1946 až 1947). V roku 1948 ešte absolvovala Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

Bola predstaviteľkou realistickej orientácie slovenského výtvarného umenia 20. storočia. Vo svojom diele dospela k pohľadu a výrazu založenému na bezprostrednom a nepatetickom vzťahu k realite krajiny a človeka.

Mala zmysel pre sociálne cítenie. Od 50. rokov minulého storočia sa venovala i angažovaným témam socialistického realizmu (industrializácia, budovanie socialistickej spoločnosti). Je autorkou žánrových obrazov, krajiniek a kresieb. Venovala sa figurálnej, krajinárskej a portrétnej tvorbe. Bola členkou tvorivej skupiny Život.

Orava bola jej domovom

S výnimkou študentských čias, prežila Mária Medvecká celý svoj život na Orave. Spolu s manželom akademickým maliarom Ctiborom Belanom sa venovala tvorivej práci a významnej kultúrno-výchovnej činnosti.

Obaja mali veľký podiel na vzniku Oravskej galérie v Dolnom Kubíne (1965). Doslova kliesnili cestu profesionálnemu výtvarnému umeniu v kraji, kde dovtedy tamojší obyvatelia nemali možnosť sa s ním stretať. Priekopnícku úlohu zohrali jej putovné výstavy po Orave.

Od roku 1979 v budove kúrie z 19. storočia vystavuje jej diela galéria v Tvrdošíne, ktorú po nej pomenovali. Na ploche 583 štorcových metrov vystavili 266 olejomalieb a kresieb, ktoré poskytujú obraz o jej vývojových etapách a žánrových okruhoch celoživotnej tvorby.

V roku 1979 mala súbornú výstavu v Národnej galérii v Prahe. Samostatne vystavovala v mnohých mestách v bývalom Československu aj zahraničí – v Číne, Maďarsku, NDR, Poľsku, Rumunsku a ZSSR.

Jej neľahký život a životná filozofia sa v ostatných rokoch života odrazili aj vo zvláštnej korešpondencii so spriaznenou dušou, spisovateľom a filozofom Pavlom Straussom. Pripomenul to ešte v roku 2016 web RTVS.

Akademická maliarka Mária Medvecká zomrela 23. apríla 1987 v Bratislave. Pochovaná je na cintoríne v Tvrdošíne-Medvedzí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko