Na hlavný obsah

Kto bude chrániť Slovensku vzdušný priestor? Odpoveď má prísť v najbližších dňoch

Stíhačky Mig-29 sú už zastaralé, ich servis je drahý.

Kto bude chrániť Slovensku vzdušný priestor? Odpoveď má prísť v najbližších dňoch
Na snímke stíhacie lietadlá MiG-29. Foto: TASR

Slovensko by sa malo v najbližších dňoch dozvedieť, ako plnohodnotne zabezpečiť obranu jeho vzdušného priestoru. Riešenie má ponúknuť najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) je možností viacero. Tou najpravdepodobnejšou by mohla byť ochrana stíhačkami iných štátov v NATO. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Zastaralé stroje, drahý servis a nedostatok pilotov. Takto ministerstvo obrany hodnotí stav stíhačiek Mig-29 už dlhodobo. Šéf rezortu preto verí, že NATO už čoskoro ponúkne riešenie, ako pomôcť k ochrane nášho vzdušného priestoru. Dodáva však, aby k tomu došlo, musí to dávať vojenský zmysel.

„Navyše, viaceré krajiny, ako napr. Česká republika má svoje záväzky na Pobaltí z hľadiska ochrany vzdušného priestoru, to znamená, že my to musíme brať do úvahy. Podľa tých možností, ktoré máme, urobíme nejaké rozhodnutie, ale myslím si, že špeciálne v tejto situácii nie je problém s tým, aby sme dokázali zaistiť niektorého zo spojencov. Už to len potrebujeme dohodnúť v rámci Aliancie,“ skonštatoval Naď.

Ukrajina potrebuje zbrane s väčším dosahom

V súvislosti s tým je otázne, či stíhačky vyrobené v 70. rokoch v Sovietskom zväze ponúkneme Ukrajine. Tá dlhodobo poukazuje na to, že potrebuje zvýšiť obranu svojho vzdušného priestoru a nielen to.

„Ukrajina už v súčasnosti potrebuje nie zbrane určené na priamu ochranu, ako sú napríklad protitankové riadené strely a pod., ale potrebuje mať zbrane, ktoré majú väčší palebný dosah,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý.

Kým opozícia u nás predaj či darovanie akýchkoľvek zbraní a vojenskej techniky odmieta, v koalícii by si to v prípade stíhačiek Mig-29 vedeli predstaviť.

„V prípade ak budeme mať zabezpečenú vzdušnú ochranu, tak môžeme byť radi, že sa tých starých šrotov zbavíme,“ povedal podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Podľa Gábora Grendela z hnutia OĽANO je však potrebné k otázke ochrany vzdušného priestoru pristupovať citlivo.

„My musíme brať zreteľ aj na našu vlastnú bezpečnosť, aby sme neohrozovali našich vlastných občanov potenciálnou reakciou iných krajín, ak takýto krok urobíme,“ uviedol Grendel.

Slovensko darovalo naposledy Ukrajine systém S-300 a vo finále je aj dohoda o predaji húfnic Zuzana 2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál