Na hlavný obsah

Lavrov: Rusko nepovažuje vojnu na Ukrajine za súboj s NATO

Podľa Zelenského je riziko, že sa mierové rozhovory skončia neúspechom.

Lavrov: Rusko nepovažuje vojnu na Ukrajine za súboj s NATO
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Rusko sa nedomnieva, že by bolo vo vojne so Severoatlantickou alianciou (NATO). Takýto vývoj by totiž zvýšil riziko jadrového konfliktu. NATO sa však domnieva, že je vo vojne s Ruskom. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu al-Arabíja. Informuje tlačová agentúra Reuters.

Odvoláva sa na terminológiu

„Zdá sa, že NATO sa domnieva, že je vo vojne proti Rusku. Lídri NATO a Európskej únie bez okolkov a verejne vyhlasujú, že (ruský prezident Vladimir) Putin musí zlyhať. Že Rusko musí byť porazené. Keď použijete takúto terminológiu, verím, že si myslíte, že ste vo vojne,“ povedal Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie tvrdí, že Moskva pozná trasy, ktoré sa používajú na zásobovanie Ukrajiny „západnými zbraňami“. Uviedol, že „hneď, ako sa tieto zbrane dostanú na ukrajinské územie, sú legitímnym cieľom ruskej špeciálnej operácie“.

Lavrov ďalej uviedol, že Moskva Kyjevu predložila už mnoho návrhov, ako vyriešiť prebiehajúci konflikt, avšak nedokázala sa s Ukrajincami dohodnúť na konkrétnych otázkach.

Zelenskyj o riziku neúspechu

Reuters v piatok citovala aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pre poľské médiá uviedol, že existuje riziko, že sa mierové rozhovory s Moskvou skončia neúspechom.

Ako dôvod uviedol hnev ukrajinskej verejnosti na „zverstvá, ktoré napáchali ruské jednotky“ na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet