Na hlavný obsah

Lavrov varoval pred reálnou hrozbou tretej svetovej vojny

Rusko sa podľa neho snaží o zníženie rizika jadrovej vojny.

Lavrov varoval pred reálnou hrozbou tretej svetovej vojny
Na snímke minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. Foto: SITA/AP

Rusko sa zasadzuje o vylúčenie jadrových konfliktov, aj keď teraz je riziko vysoké. Povedal to v televíznom rozhovore vysielanom v pondelok (26. 4.) neskoro večer ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Moskva podľa neho chce obmedziť všetky možnosti umelého zvyšovania takýchto rizík.

Ruská vláda pritom od februárového napadnutia Ukrajiny oznámila zvýšenie bojovej pohotovosti jadrových síl. Opakovane hovorí o možnosti použitia jadrových zbraní.

Lavrov: Nebezpečenstvo je vážne

„Toto je náš kľúčový postoj, o ktorý opierame všetko. Riziká sú teraz značné,“ povedal Lavrov ruskej štátnej televízii k údajnej snahe znižovať napätie.

„Nechcel by som tieto riziká umelo zvyšovať. Mnohým by sa to páčilo. Nebezpečenstvo je vážne, skutočné. A my to nesmieme podceňovať,“ pokračoval šéf ruskej diplomacie.

Obvinil Zelenského

Lavrov tiež obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z „predstierania“ na mierových rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom.

„Je to dobrý herec. Keď pozorne sledujete a pozorne čítate, čo hovorí, nájdete tisíc protirečení,“ dodal.

Ruský šéf diplomacie napriek tomu uviedol, že Moskva bude pokračovať v mierových rokovaniach s Kyjevom. Zároveň však varoval pred „reálnou“ hrozbou tretej svetovej vojny.

Vyjadril však presvedčenie, že sa „všetko, samozrejme, skončí podpísaním dohody„. „Ale parametre tejto dohody budú definovať stavy bojov, ktoré budú prebiehať v momente, keď sa dohoda stane skutočnosťou,“ dodal.

Lavrov: NATO vstúpilo do vojny prostredníctvom zástupcov

Agentúra AP pripomenula, že Spojené štáty v pondelok v zrýchlenom režime dodali na Ukrajinu ďalšie zbrane. Zdôraznili, že pomoc západných spojencov v dva mesiace trvajúcej vojne na Ukrajine má význam.

V zjavnej reakcii na to Lavrov vyhlásil, že Rusko má „pocit, že Západ chce, aby Ukrajina pokračovala vo vojne“ a „vyčerpala ruskú armádu a ruský vojensko-priemyselný vojnový komplex“. „Je to ilúzia,“ upozornil.

Súčasne varoval, že zbrane dodané západnými krajinami „budú legitímnym cieľom“. Pripomenul, že ruské jednotky sa už zamerali na sklady zbraní na západnej Ukrajine.

Lavrov tiež obvinil ukrajinských lídrov z provokovania Ruska tým, že požiadali NATO, aby sa zapojilo do konfliktu. Podľa Lavrova NATO v skutočnosti „vstúpilo do vojny s Ruskom prostredníctvom svojich zástupcov a vyzbrojuje ich“. Poskytovaním zbraní NATO „prilieva olej do ohňa“, varoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet