Na hlavný obsah

Marine Le Penová má podľa prieskumu šancu zdolať Macrona v druhom kole

Jeho náskok je na úrovni štatistickej odchýlky.

Marine Le Penová má podľa prieskumu šancu zdolať Macrona v druhom kole
Na snímke kandidátka na post francúzskeho prezidenta Marine Le Penová a súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Náskok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na Marine Le Penovú v predvolebných prieskumoch sa už zmenšil na úroveň štatistickej chyby. Vyplýva to z prieskumu Elabe pre stanicu BFM TV.

Podľa prieskumu prejdú do druhého kola práve títo dvaja kandidáti, vo voľbách 24. apríla by bol ich odstup len päť percent. Vzhľadom na štatistickú odchýlku 3,1 percenta to znamená, že má Le Penová šancu vyhrať.

https://twitter.com/election_2022/status/1510272649829797889

V nedeľňajšom (10. 4.) prvom kole by Le Penovú volilo 21 percent Francúzov, Macrona 28 percent, teda najviac zo všetkých 12 kandidátov na úrad prezidenta.

V druhom kole prieskum predpokladá zisk 52,5 percenta pre Macrona a 47,5 percenta pre Le Penovú.

Štatistici pri zverejnení týchto údajov zdôrazňujú, že termín „štatistická chyba“ je zavádzajúci, pretože vo výpočtoch chyba nie je. Ide skôr o odchýlku, pretože názory ľudí nemožno odhadnúť úplne presne.

Rozptyl počtu hlasov, ktoré môžu kandidáti získať, sa v tomto prípade prekrýva a Le Penová má šancu vyhrať, aj keď sa to teraz javí ako nepravdepodobné, vysvetľuje BFM TV.

Veľkou neznámou tohtoročných volieb je tiež volebná účasť. Podľa AFP voličov nevýrazná kampaň neoslovila a k urnám ich plánuje prísť 70 percent. To by bola najnižšia volebná účasť v prezidentských voľbách od zavedenia priamej voľby v roku 1965.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko