Na hlavný obsah

Lekárnici upozorňujú na hromadenie exspirovaných liekov v domácnostiach

Vyhlásili liekovú amnestiu.

Lekárnici upozorňujú na hromadenie exspirovaných liekov v domácnostiach
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňujú, že ľudia by doma nemali hromadiť exspirované a nespotrebované lieky.

Lekárnici preto vyhlásili Týždeň liekovej amnestie, ktorý bude trvať do 29. apríla. V rámci neho vyzývajú ľudí, aby si urobili v domácich lekárničkách poriadok a nepotrebné lieky zaniesli do lekárne. Apelujú aj na uvážené nakupovanie len spotrebovateľného množstva liekov.

Problematika liekového odpadu je podľa odborníkov v poslednom období významnejšia aj v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.

„Najmä počas pandemických obmedzení sa množstvo liekov vybratých z lekárne zvýšilo. Ľudia si robili zásoby, ktoré následne nemali možnosť spotrebovať. Aj to vedie k vzniku liekového odpadu,“ uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Babeľa.

Pripomenul, že lieky sa dajú do lekárne zaniesť nielen teraz, ale kedykoľvek počas roka.

Nebezpečný odpad

Do lekárne patria nespotrebované tablety, kapsule, čapíky, očné kvapky, sirupy, masti či gély, priblížil prezident SLeK Ondrej Sukeľ. Tie sa vracajú vo svojom pôvodnom vnútornom obale, teda blistri, fľaštičke či tube. „Vonkajšia papierová krabička sa triedi bežným spôsobom,“ doplnil Sukeľ.

Naopak, do lekárne nepatria zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny, výživové doplnky, detská výživa, kozmetické výrobky ani iný sortiment zakúpený v lekárni, ktorý nie je liekom.

Lekárnici upozornili, že nespotrebované lieky môžu predstavovať nebezpečný odpad, ktorý si vyžaduje osobitné zaobchádzanie pri zhromažďovaní a zneškodňovaní pre možnú toxicitu. Ľudia by sa ich preto nemali snažiť zneškodniť vo vlastnej réžii.

„Liek má svoje charakteristiky, ktoré pri nesprávnom zaobchádzaní môžu predstavovať riziko nielen pre pacienta, ale aj pre životné prostredie,“ priblížila viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

Upozornila na to, že môže dôjsť ku kontaminácii ovzdušia, vody či pôdy. Hromadenie liekov v domácnosti zároveň môže viesť aj k náhodnej otrave u detí či zneužívaniu liečiv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko